Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

43243 miejsce

Ryba jest trendy! Krakowskie Spotkania Kulinarne z Łososiem

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2009-12-10 17:08

Jeszcze do niedzieli 13 XII w krakowskich restauracjach odbywają się Spotkania Kulinarne z Łososiem. Krakowiacy jedzą najmniej ryb w Polsce. Przegląd najnowszych trendów kulinarnych z pewnością to zmieni!

Dania rybne zyskują w Polsce na popularności. Według raportu TNS OBOP dla MAKRO Cash & Carry , Polacy spożywają coraz więcej ryb. Ciągle jednak brakuje miejsc, w których można zamówić świeżą i smaczną rybę. Cztery krakowskie restauracje: Aquarius, Dworek Białoprądnicki, restauracje Awiw oraz Banoli, zapraszają na „Spotkania kulinarne z łososiem”, które odbędą się w dniach 9-13 grudnia w Krakowie. Zapowiada się prawdziwa kulinarna uczta.

Dania ze świeżych ryb są modne, bo zdrowe. Na świecie każda szanująca się restauracja ma
w menu kilka lub kilkanaście dań ze świeżej ryby, nawet jeśli nie jest usytuowana nad morzem, czy jeziorem. To dzięki nowoczesnym łańcuchom dostaw współcześni restauratorzy dysponują składnikami, które pozwalają przyrządzić ryby w nowoczesny sposób. Dziś, aby dania rybne zachowały jak najwięcej składników odżywczych, przygotowuje się je techniką suvide, w której ryba jest zamykana w opakowaniu próżniowym wraz z przyprawami i tak poddawana obróbce cieplnej- to, co odda w procesie gotowania na zewnątrz, zostanie z powrotem wchłonięte do środka dania.

Tradycja jedzenia ryb w Polsce

Ryby podawane na rozmaite sposoby stanowiły ważną część tradycyjnego polskiego jadłospisu. Na szlacheckich stołach, uginających się od różnorodnych dań i trunków, potrawy rybne zajmowały honorowe miejsce. Jedzono śledzie, czeczugi, kiełbie, jesiotry, szczupaki, karpie, łososie, węgorze, ryby w rosole oraz zapiekane w kruchym cieście. Swoją pozycję ryby zawdzięczały walorom zdrowotnym, funkcji postnego posiłku, a przede wszystkim nieocenionemu smakowi. Wykwintne i smaczne, są także doceniane przez koneserów nowoczesnej kuchni, która dzięki otwarciu na wpływy z całego świata oferuje ogromne urozmaicenie: nie tylko dalekowschodnie sushi, z surowej świeżej ryby, ale także smażone, gotowane i pieczone steki i filety na tysiące sposobów.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.