Facebook Google+ Twitter

Ryżotto - co robić kiedy "słoikowo" jest puste

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2008-02-21 17:45

"Słoikowo" to miejscowość położona w studenckiej lodówce. To kraina pełna słoików z domowym, świeżym jedzeniem. Niestety jej mieszkańcy, czyli słoiki, prowadzą wędrowniczy tryb życia. Kiedy nie ma ich w naszej lodówce, trzeba czymś napełnić brzuch. Panie i panowie! Oto ryżotto!

Zdjęcie ilustracyjne. / Fot. AKPA"Słoikowo" to miejscowość położona w studenckiej lodówce. To kraina pełna słoików z domowym, świeżym jedzeniem. Niestety jej mieszkańcy, czyli słoiki, prowadzą wędrowniczy tryb życia. Po opróżnieniu trafiają do jakiegoś odosobnionego miejsca (przeważnie są uprzednio zmywane), tam czekają w spokoju na transport do domu właściciela. Zostają napełnione bigosem, maminym krupnikiem lub innym utęsknionym specyfikiem. Wówczas mogą powrócić do swojej "miejscówki" w lodówce studenta. „Słoikowo” znów tętni życiem!

Jednak trzeba napełniać czymś skurczony żołądek podczas migracji swych przyjaciół-słoików z ruchomego miasteczka. Jesteśmy zdani tylko na siebie. Ponownie trzeba stawić czoła rozgrzanym patelniom i garnkom. Zatem do dzieła!

Ryżotto

Składniki:

- torebka ryżu długo ziarnistego

- cebula

- kiełbasa

- sól

- ketchup

Sposób przygotowania:

Torebkę ryżu wrzucić do wrzącej i posolonej wody. Ważne jest to, aby nie rozcinać torebki, chyba, że lubimy pobawić się w łowienie ziarenek. Ryż można przygotować na 3 sposoby:
niedogotowany,
normalny, rozgotowany. W czasie, gdy ryż będzie ochoczo pęczniał w gotowanej wodzie, należy zająć się resztą składników. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę pokrojoną w krążki. Smażyć do uzyskania szklanego połysku, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę. Mieszać i trzymać na ogniu do momentu, w którym kiełbasa będzie odpowiednio przysmażona, a cebula miękka. Następnie do patelni dolać ketchupu, dobrze zamieszać, patelnie zdjąć z gazu, gdy ketchup zacznie bulgotać. W tym czasie ryż powinien być już gotowy. Wyjąć torebkę z wody, wysypać jej zawartość (pod jakąkolwiek formą się znajduje) na talerz. Ryż polać sosem z patelni. Jeżeli wyjdzie z tego wszystkiego tzw. potrawa myśliwska (trzeba polować widelcem na mięso), można dokroić konserwy. Bon appétit!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

a ja jestem fanem ryżotta ... kiełbasy z wody czy tez wody po kiełbasie...student wszystkożerna postać...czekam tylko na 34. zastosowanie smalcu:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Słoikowo to kraina świętości;) Trzeba dbać o nią jak o relikwie;) (+)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 22.02.2008 13:10

studenci nie wybrzydzają:) wrzucają wszystko do garnka:) pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kolejny ciekawy przepis na wesoło :) (+)
Tylko mam nadzieję, że nikt się w ten sposób nie żywi na dłuższą metę? Pomijając brak jakichkolwiek wartości (no poza ryżem) trochę to kaloryczne ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.