Facebook Google+ Twitter

Ryżu naszego powszedniego, czyli ryż po indonezyjsku

Co drugi mieszkaniec globu żywi się głównie ryżem, ale Jawajczycy pochłaniają go w największych ilościach. Jak twierdzi sekretarz Ministerstwa Opieki Społecznej, powinno się wprowadzić "edukacje odwykową" i przynajmniej raz dziennie zastępować ryż innym bogatym energetycznie składnikiem diety.

Pola PADI czyli dla nas po prostu pola ryżowe na Bali. / Fot. Piotr ŚmieszekIndonezja zaliczana jest do największych na świecie producentów ryżu. W parze z produkcją idzie również jego gigantyczne spożycie, co sprawia iż rzadko udaje się wygospodarować ponadnormatywną nadwyżkę produkcji. Oznacza to, iż przy produkcji 40 mln ton, spożycie nigdy nie spada poniżej 33 milionów ton w skali roku, a to z kolei oznacza, że każdy z 240 milionów obywateli kraju spożywa ponad 100 kilogramów ulubionych białych ziaren w ciągu 12 miesięcy. To więcej niż przeciętny Japończyk czy Chińczyk, których powszechnie uważa się za pożeraczy ryżu.

Rząd indonezyjski postanowił więc w imię programu poprawy zdrowia swoich obywateli zmienić choć trochę stereotyp obecności ryżu w każdym posiłku dnia. Nie chodzi tu, jak by można przypuszczać, tylko o zwiększenie zdolności eksportowych, ale przede wszystkim o płodozmiany w rolnictwie oraz zdrowie mieszkańców kraju. Nie jest to jednak wcale takie proste, gdyż dla większości mieszkańców Republiki, dzień bez ryżu jest po prostu abstrakcją.

Od Sumatry po Nowa Gwineę ludzie spożywają ryż na śniadanie, obiad i kolację, a odstawienie przysłowiowej miski z ryżem utożsamiane jest z przymusową głodówką.
Jak jednak twierdzi w wywiadzie dla Jakarta Post Indroyono Soesilo, sekretarz generalny Ministerstwa Opieki Społecznej warto rozpocząć już dzisiaj proces ogólnonarodowego odzwyczajania od uzależnienia ryżowego.

Soesilo używa wręcz kontrowersyjnego porównania z uzależnieniem od nikotyny i procesem jego ograniczania. Indonezja jak podkreśla, oprócz ryżu produkuje 66 rodzajów innych substancji odżywczych zawierających węglowodany. Przykładem są ziemniaki, kukurydza, bataty, sago czy kasawa. Należy więc jedynie odpowiednio wyedukować społeczeństwo, by zdywersyfikowało swoja dietę i przynajmniej raz dziennie zastępowało ryż innym bogatym energetycznie składnikiem diety.

„Edukacja odwykowa” powinna się zacząć na poziomie ośrodków wiejskich, gdzie świadomość zdrowego jedzenia i płodozmianu jest najniższa, a ryż ma nie tylko kulinarne, ale wręcz boskie znaczenie. Ryż daje pracę, życie i żywność. Tak twierdzą miedzy innymi mieszkańcy Jawy środkowej, gdzie w miejscowości Cigugur odbywa się coroczny festiwal Bogini ryżu Dewi Sri. W trakcie jego trwania mieszkańcy okolicznych wiosek przez dwa dni proszą Dewi Sri o ochronę upraw i obfite żniwo w nadchodzącym roku.

O szacunku Indonezyjczyków do ryżu, świadczyć może również fakt, iż nie nazywają go oni po prostu ryżem, jak to zwykli czynić ludzie w innych częściach globu. Ryż w Indonezji ma aż trzy różne wcielenia. Na polu rośnie Padi, którego zebrane ziarna przed ugotowaniem zwą się Beras, by ostatecznie parując na talerzu zyskać miano Nasi.

Według Światowego Instytutu Ryżu (IRRI) jest on głównym posiłkiem dla ponad 3 miliardów ludzi na naszym globie. Jak by więc na to nie spojrzeć to zawartość miski co drugiego z nas.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ciekawy i spójnie napisany tekst.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawe...
Ze swojej strony muszę powiedzieć, że zawyżam europejskie na pewno statystyki, bo ryż jem kilka razy w tygodniu. Pychotka :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ciekawy artykuł, piękne zdjęcie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Piękne zdjęcia ilustrują ten ciekawy artykuł.
Widziałam pola ryżowe na południu Francji. Posadzono ryż, aby osuszyć podmokłe tereny w okolicach la Camargue. Udał się doskonale. Od tego czasu sadzi się tam tę roślinę w celach spożywczych...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wspomniana w artykule edukacja ma twardy orzech do zgryzienia, ale jest to jedyna słuszna droga.

Komentarz został ukrytyrozwiń

W Europie chyba największym producentem ryżu są Północne Włochy.
Tyle ciekawostek i informacji w tym artykule, że czytam z przyjemnością.

Komentarz został ukrytyrozwiń
kawasaki
  • kawasaki
  • 14.12.2010 12:59

Ciekawe, czy można upiec chleb z mąki ryżowej

Komentarz został ukrytyrozwiń
Wojciech
  • Wojciech
  • 14.12.2010 11:51

Świetny tekst.Nigdy bym nie przypuszczał, że ryż jest tak istotny i wszechobecny na świecie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.