Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

15502 miejsce

Rzeżucha - mała roślina o pozytywnym działaniu

Uprawiana jest w wielu krajach zachodniej Europy, najczęściej we Francji i w Niemczech. Jej działanie jest znane od wieków, jest środkiem leczniczym, moczopędnym i oczyszczającym nasz organizm.

Rzeżucha po siedmiu dniach gotowa do spożycia. / Fot. Isabella DegenJej lecznicze walory już cenili sobie starożytni Grecy, Rzymianie, Egipcjanie i Persowie. Rzymianie nazywali rzeżuchę impudens czyli bezwstydna, ponieważ dodawała wigoru miłosnego. Słynny smakosz Apicjusz (I w.n.e.) dokonał własnej kreacji napoju miłosnego, której rzeżucha była składnikiem. Hipokrates zalecał podawanie jej z dodatkiem miodu przy schorzeniach układu oddechowego.

W naszej kulturze nazywa się barankowym zielem lub wielkanocną trawą. Jest spożywana najczęściej w okresie wielkanocnym. W Polsce jest tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu. Wysiewa sie ją w mieszkaniach na talerzach, tackach, na wilgotnej ligninie, wacie czy papierze kuchennym. Lubi temperaturę powyżej 21 stopni i dużo wilgoci. Uprawiana w ten sposób jest gotowa do zbioru już po tygodniu.

W naturze rośnie w formie dzikiej na podmokłych łąkach, w zaroślach, nad brzegami jezior i rzek.
Pochodzi z rodziny kapustowatych, ale gatunków jest bardzo wiele. W Polsce występuje ponad 10 gatunków rzeżuchy.

Listki rzeżuchy są najbardziej wartościowe w witaminy, wtedy gdy ścina sie je przed zawiązaniem pączków kwiatowych. Zasobne są w witaminy A, C, E i K, zawierają znaczne ilości chlorofilu, olejków eterycznych oraz wiele cennych składników mineralnych, jak żelazo, siarkę, magnez, wapń i jod. Roślina działa moczopędnie oraz sprzyja rozpuszczaniu kamieni i piasku, gromadzących się w nerkach.

Częste spożywanie rzeżuchy wskazane jest ludziom otyłym, ponieważ wspomaga przemianę materii, pomaga w trawieniu tłuszczów. W Niemczech zaleca się dla ludzi zakatarzonych o małej odporności, zapobiega przeziębieniom.Nasiona rzeżuchy. / Fot. Isabella Degen

Korzystne jest jej działanie w leczeniu chorób skóry, łagodzi wszelkie wysypki i podrażnienia skóry. We Francji jest popularna w kosmetyce, używa sie jej do maseczek i okładów likwidujących wypryski, wągry, starcze plamy i inne problemy skórne.

Walory kulinarne rzeżuchy znane są od dawnych czasów. W najstarszych książkach kucharskich można znaleźć przepisy. Rzeżucha świetnie sie komponuje z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, pastami z jaj i twarogu.

Również można posypać nią każdą gorącą potrawę np. zupę czy makaron, ale nie gotować.
Rzeżuchę powinno sie jeść przez cały rok, nie tylko w okresie Wielkanocy. Nasiona są dostępne przez cały rok i można ją wysiewać w warunkach domowych. Warto zainteresować sie tą zapomnianą roślinką o tak wielkim działaniu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (15):

Sortuj komentarze:

Lubię rzeżuchę sama ją hoduję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Może spróbuję się z nią zaprzyjaźnić? Zachęcasz bardzo przekonywująco! :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kiełki ze słonecznika też wiosną wskazane.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tak, można ją uprawiać w warunkach domowych na podlewanej codziennie ligninie i bardzo szybko rośnie.
Przynajmniej 1/4 roku nią przyprawiam swoje potrawy. Teraz jest stosowny czas na nią - przedwiośnie!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Smaczny artykuł & dziękuję za wskazówki co do aktu żeńskiego...;)) Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tadeusz ma rację! :)
Bardzo zdrowy artykuł. Polecam masło rzeżuchowe.
Posiekaną rzerzuchę rozetrzeć z masłem i smarować pieczywo - smaczne i zdrowe.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Izo, 5+ za zdrowy artykuł !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja jeszcze w życiu nie jadłem rzeżuchy, nawet nie próbowałem.
Mimo wielu korzyści jakie niesie dla naszego zdrowia, wolę ją oglądać jak zieleni się na okiennym parapecie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

We Francji jest popularna w kosmetyce, używa się jej do maseczek i okładów likwidujących wypryski, wągry, starcze plamy i inne problemy skórne. ....... dobrze rzetelnie napisane.... dodam ze również czarna herbata jest lecznicza przy schorzeniach skory szczególnie u dzieci sprawdza się doskonale stosowana w kąpielach.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja osobiście rzeżuche bardzo lubie i nie przeszkadza mi jej zapach. Ten zapach jest tylko w fazie kiełkowania, potem zanika. Wszystko zależy od naszej akceptacji i nastawienia.
Warto zaprzyjaźnić się z tą roślinką.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.