Facebook Google+ Twitter

Sanepid: Woda w Chorzowie jest skażona

Pełna niedomówień sytuacja dotycząca stanu wody w Chorzowie Batorym wreszcie wyjaśniona. Jak wynika z dzisiejszego komunikatu Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, woda w tym mieście jest już zdatna do spożycia.

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. Grzegorz Gałasiński, "Dziennik Łódzki"Wg dzisiejszego komunikatu Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Chorzowie, z godz. 14, w próbkach wody pobranych do badania nie stwierdzono przekroczeń w zakresie parametrów organoleptycznych i fizykochemicznych (barwa, mętność, żelazo, mangan).

W związku z powyższym woda jest przydatna do spożycia przez ludzi i celów sanitarno – higienicznych.

W naszym mieście nie ma wody. Kluczowa informacja. Powtarzają to wszyscy i wszyscy to słyszą, ale do mało kogo od razu to dochodzi. Bo przecież z kranu leci. No niby tak, ale mówią, że nie używać. Do mycia można, do picia nie. A do zmywania? Gospodynie domowe mają swoją prywatną mądrość. Taką swojską, że co się przegotuje, to już może być. Może ją jednak przegotować i coś z tego będzie?

A od kogo to właściwie wiadomo? Tego akurat nie było we wtorek wiadomo. Dopiero w środę pojawił się dość lakoniczny komunikat na stronie internetowej CHŚPWIK. „Decyzją Sanepidu w Chorzowie woda nie nadaje się do celów spożywczych oraz czynności zbędnych - mycie, kąpanie. Wody tej można używać wyłącznie do celów sanitarnych.”

Człowiek uczy się całe życie. Na przykład tego, że kąpanie się jest czynnością zbędną. Przynajmniej widać, jak punkt siedzenia zmienia punkt widzenia.

Teorie spiskowe


Wiadomość w środę wieczorem rozchodziła się z ust do ust. Po usłyszeniu, usta odejmowano od szklanek. Zakręcano krany. Mało kto wiedział co się właściwie stało. Podobno Górnośląskie Przedsiębiorstw Wodociągów podłożyło świnię naszemu rodzimemu Chorzowsko-Świętochłowickiemu Przedsiębiorstwu Wodociągów i Kanalizacji. Podzielili się z nami skażoną wodą, zamiast powiadomić o tym, że w tej dostarczanej przez nich znajdują się niebezpieczne substancje. Taka wersja krążyła dość swobodnie.

Wczoraj pojawiła się nowa koncepcja. Dramatyczniejsza. Szepce się, że przy zabudowywaniu rzeki Rawy poszła jakaś rura. No i z tej rury poszło do naszych mieszkań. Nie wiadomo co poszło, ale i tak jest strasznie. Strasznie, bo nikt nic nie wie. Strasznie, bo myślałem, że miasto powinno reagować szybko i uspokajać. Uspokajać rzetelną informacją, a tutaj zmowa milczenia i radź sobie człowieku sam.

Beczkowóz- widmo


Może nie całkiem sam. Jeżdżą przecież te sosnowieckie beczkowozy. Ludzie informują się o miejscu ich pobytu jak paręnaście lat wstecz, gdy rzucili coś do sklepów. Jest w tym coś z polowania. Dla mężczyzn spragnionych łowów i wojennych łupów, nie powiem, frajda i satysfakcja, gdy już natrafi się na zdezelowany pojazd.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (17):

Sortuj komentarze:

u mnie dzisiaj dalej leci jasno brązowa woda wczoraj była lepsza

Komentarz został ukrytyrozwiń

i co posta nie można wys łac tu też cenzura koszmar czysta komuna

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dzisiaj chciałam zrobic sobie wreszcie kapiel lecz woda nadal leci jasno brązowa :( maja nas jednak za idiotów czysta komuna ciekawe kto zawinił ,że tak o tym cicho w mediach.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Co powiecie na zapowiadaną podwyżkę cen wody??...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Teraz o żelazie"Nadmiar żelaza może być jednak silnie toksyczny, np. dla dorosłego człowieka
- dawka trująca to 15 g siarczanu żelaza, a dla dzieci 10 g. Stwierdzono także, że
długotrwałe używanie wody zawierającej powyżej 0,6 mg Fe/l wywołuje u ludzi chorobę
Kashin-Becka, która charakteryzuje się zmianami kostno-stawowymi i zaburzeniami wzrostu
(dopuszczalne stężenie wynosi 0,5 mg Fe/l) oraz powoduje uszkodzenia ścian naczyń włosowatych
układu krwionośnego. Nadmiar żelaza w wodzie do picia sprzyja także tworzeniu
się fosforanów żelaza i wydalaniu ich z kałem. Może to prowadzić do zubożenia organizmu
w fosforany - składnik kości.

Komentarz został ukrytyrozwiń

W wodzie wodociągowej mangan i jego związki mogą występować jako wynik mało efektywnego procesu oczyszczania ujmowanej wody powierzchniowej, a także w efekcie źle prowadzonego samego procesu uzdatniania wody, ponieważ na etapie filtracji stosowany jest piasek pokrywany dwutlen­kiem manganu. W przypadku stosowania tego rodzaju technologii, dość często stwierdza się przekroczenia dopuszczalnego stężenia manganu w wodzie do picia. O

Komentarz został ukrytyrozwiń

W wodzie wodociągowej mangan i jego związki mogą występować jako wynik mało efektywnego procesu oczyszczania ujmowanej wody powierzchniowej, a także w efekcie źle prowadzonego samego procesu uzdatniania wody, ponieważ na etapie filtracji stosowany jest piasek pokrywany dwutlen­kiem manganu. W przypadku stosowania tego rodzaju technologii, dość często stwierdza się przekroczenia dopuszczalnego stężenia manganu w wodzie do picia. Obecność manganu w wodzie wodociągowej wpływa na powstawanie bakterii manganowych, nadają­cych wodzie nieprzyjemny, stęchły smak i zapach. Two­rzące się w sieci bakterie manganowe utrudniają dostar­czenie wody bezpiecznej pod względem bakteriologicznym, gdyż zużywają nadmiar środków dezynfekcyjnych i może to spowodować wtórne jej zanieczyszczenie bakte­riami chorobotwórczymi. Obecność manganu w wodzie do picia i celów go­spodarczych-powoduje tworzenie plam i brązowych zacieków na urządzeniach sanitarnych i sprawia, że woda nie nadaje się do prania.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nadmiar manganu działa trująco:
· podrażnia ośrodkowy układ nerwowy
· wywołuje marskość wątroby
· powoduje też uszkodzenie ścian naczyń włosowatych układu krwionośnego.
Szybkość występowania objawów zatrucia zależy od indywidualnej wrażliwości na związki manganu, a wobec kumulacji związków manganu w organizmie, często objawy pojawiają się po wielu latach i są trudne do diagnozowania.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Szukam dalej..

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mangan przeważnie gromadzi się w wątrobie, a wydalany jest
przez przewód jelitowy. Nadmiar nagromadzonego
manganu w organizmie powoduje zaburzenia w metabolizmie
innych pierwiastków, np. żelaza, powodując zahamowanie powstawania
hemoglobiny. jednak nawet przy małej jego
ilości w wodzie mogą rozwinąć się bakterie manganowe. nadają one
wodzie nieprzyjemny smak i zapach. Przy wyższych zawartościach
manganu, zarówno pod wpływem bakterii, jak i środków utleniających
stosowanych do dezynfekcji wody powstają ciemnobrunatne tlenki
manganu powodujące zmianę barwy wody. W obecności manganu w
sieci wodociągowej tworzy się błona z bakterii manganowych.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.