Facebook Google+ Twitter

Sate - legendarne szaszłyki z Indonezji

Każdy kto był w Indonezji je zna, kto zaś nie był niech dowie się już dziś, że najbardziej tradycyjną potrawą mięsną na całym Archipelagu są małe, niepozorne, nadziewane na bambusowe patyczki szaszłyki zwane sate.

Gerobak / Fot. Andi Nur HafsahByć w Indonezji i nie jeść kultowego sate to prawie tak jak być w Paryżu i nie widzieć wieży Eiffla, albo też w Nowym Yorku i nie pstryknąć zdjęcia pod Statuą Wolności.

Sate jest bezdyskusyjnie jednym z logotypów kuchni indonezyjskiej. Bez względu na upodobania regionalne i trendy w gotowaniu sate zajmowało, zajmuje i zajmować będzie zawsze miejsce na podium kulinarnych specjałów z Archipelagu.

Mistrzowie ceremonii Sate! / Fot. Andi Nur HafsahKwestią oceny pozycji pozostaje tylko, który z ekspertów smakoszy zabiera akurat głos i jaki ma on kulinarny gust. Wiadomo iż jeden uznaje wyższość nasi goreng” drugi bakso, a trzeci sate lub może mie ayam”, ale wszystkie te dania są pierwszoligowe, a o gustach jak wiadomo gentelmani gentelwoman nie dyskutują.

Sama technika grillowania mięsa nabitego na szabelki czy patyki nie jest wprawdzie przysłowiowym kolumbowym odkryciem Ameryki i nie wymyślili jej z pewnością mieszkańcy indonezyjskich wysp.

Nabite na drewniane ostrza sztuki mięsa zjadają na przykład Japończycy pod postacią grzybowych, porowych i drobiowych yokitori. Również stara śródziemnomorska kuchnia grecka znana jest z dania sauvlaki, które jest niczym innym jak nabitymi na szpadę kawałkami kurczaka lub wieprzowiny, owijanymi czasami dla smaku kawałkami boczku.

Bliższa zaś Indonezji, kuchnia kontynentalna Eurazji zna smak rosyjskich shashlików będących mieszaniną nabitych na szpikulec kawałków marynowanych mięs przeplatanych dla urozmaicenia smaku papryką, cebulą i pomidorami.

Sate jednak różni się od swoich zagranicznych kuzynów i kuzynek pod wieloma drobnymi względami a meritum jak wiadomo częstokroć tkwi w drobiazgach. Po pierwsze indonezyjskie danie odróżnia się swoją masą oraz co za tym idzie czasem przygotowania potrawy.
Europejczycy przygotowując swoje odmiany sate używają do niego dużych kawałków mięs co w konsekwencji wydłuża znacznie proces przygotowania dania, a to z kolei może spowodować nerwowość i zniecierpliwienie zgłodniałych amatorów posiłku. Indonezyjskie Sate to maleńkie i „szybkie” w przyrządzaniu kawałki wołowiny, mięsa koziego lub drobiowego nabite na cieniutkie kijki bambusowe.

To idealna kompilacja gdyż wilgotny bambus nie zwęgla się podczas opiekania sate nad rozżarzonym węglem drzewnym lub rozpalonymi łupinami orzecha kokosowego. Oczywiście jako indonezyjskie danie koronne sate mimo swej prostoty znaleźć możemy w każdej najbardziej nawet wykwintnej restauracji serwującej indonezyjskie specjały. Nie o złożoność formuły wszak tu chodzi a o efekt finalny i tradycję.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Ależ smakowita relacja! Czy mozna prosić o dokladny przepis, dostosowany do polskich realiów...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.