Facebook Google+ Twitter

Ściana ciepła powstanie na budynku przy ulicy Hożej w Warszawie

Do września przyszłego roku mieszkańcy ulicy Hożej w Warszawie będą mogli podziwiać oryginalną aplikację na bocznej ścianie jednego z budynków. Przedsięwzięcie ma na celu ocieplenie wizerunku zabytkowej kamienicy.

 / Fot. materiały prasoweUrząd Miasta Stołecznego Warszawy po raz pierwszy ogłosił konkurs dla organizacji pozarządowych na dofinansowanie przedsięwzięć realizowanych w przestrzeni publicznej. Większość projektów (m.in. autorstwa Krzysztofa Wodiczki i Pawła Althamera) zrealizowanych zostanie tej jesieni.

Ocieplenie Hożej 42

23 września 2010 roku instalacja o nazwie "Ściana ciepła" przy ulicy Hożej 42 zostanie oficjalnie otwarta. Przedsięwzięcie jest drugą, z siedmiu realizacji, wyłonionych w ramach miejskiego konkursu na uatrakcyjnienie miejskiej przestrzeni publicznej.

"Ściana ciepła" - autorstwa Izabeli Żółcińskiej to instalacja w formie symbiotycznego żywego  / Fot. materiały prasoweorganizmu. Neon o tkankowej strukturze, przypominającej sieć naczyń krwionośnych, żarzy się ciepłym światłem czerwieni, wywołując u odbiorców wrażenia termiczne: ogrzania i ocieplenia.

To specyficzny przykład wykorzystania działania energetycznej barwy. Celem projektu jest odświeżenie i ocieplanie przestrzeni publicznej Warszawy. Instalacja tworzy zmysłową przestrzeń ujawniającą ciągle żywy potencjał zabytkowej architektury.

Projekt jest specyficzną architektoniczną chromo - termoterapią: - To transfuzja energii, świeżego wizerunku na „nieczynnym” szarym fragmencie miasta - określa „zadanie” projektu jego autorka.

Zakończenie projektu planowane jest na wrzesień 2011 roku, wówczas instalacja zostanie usunięta. Materiał, z którego została wykonana ma ograniczoną żywotność, liczy się, że do trzech lat wyczerpie świecenie. Autorka chce, aby "Ściana ciepła" żarzyła światłem przez nachodzące cztery pory roku.

- Do ściany bocznej zabytkowej kamienicy przy ul. Hożej 42 przylegała kiedyś ściana następnego budynku, obecnie jej brak ujawnia architektoniczną pustkę. Wypełnienie tej pustej powierzchni elewacji strukturą z elastycznego neonu o powierzchni blisko 200 m2, ma zaszczepić życie, zrosnąć się z nią w formie symbiotycznego żywego organizmu. Kapilarny neon o tkankowej strukturze, rozżarzy się ciepłym światłem czerwieni wywołując u odbiorców wrażenia termiczne: ogrzania, ocieplenia - piszą autorzy projektu.

 / Fot. materiały prasoweOrganizatorem akcji jest Fundacja Sztuki Współczesnej In Situ. Projekt został objęty Patronatem Honorowym Pani Prezydent Hanny Gronkiewicz Waltz oraz Narodowego Centrum Kultury.

Więcej informacji o projekcie na stronie kapilary.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Bardzo ciekawy pomysł. Oby takich więcej. Bo szarości jest wystarczająco na codzień. Szczególnie w ostatnio długie polskie zimy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.