Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

14772 miejsce

Serniki to nie tylko pyszne ciasta?

Sernik jest jednym z ciast, po które najchętniej sięgamy i które pieczemy często w swoich domach. Jednak, czy serniki to tylko pyszne ciasta?

Na zdjęciu Sernik pokrojony na talerzu / Fot. Fot. Dariusz TrybułaSernik – jest to rodzaj ciasta deserowego lub deseru uformowanego na kształt ciasta, którego głównym składnikiem jest twaróg lub serek homogenizowany.

Nie ma drugiego tak znanego i popularnego ciasta na całym świecie jak sernik. Obecnie występuje on w nieskończonej ilości wariantów. Mamy zatem sernik pieczony lub na zimno, sernik gotowany, na bazie sera białego lub twarogu, mleka, śmietany, jogurtu lub serków homogenizowanych, serka mascarpone. Serniki mogą być ze spodem z herbatników, biszkoptów, ciastek, z ciasta kruchego lub bez spodu, z przeróżnymi dodatkami, których można by dużo wymieniać. Prawda jest taka, że każdy ma swój ulubiony sernik.

Serniki bardzo dobrze sprawdzają się w każdej sytuacji i są dobre na każdą okazje: urodziny, imieniny, Święta Wielkanocne, Boże Narodzenie i inne.

Prawda jest taka, ze co dom to inny pomysł na sernik i inny jego wariant smakowy i kompozycyjny. Zatem możemy mieć serniki: z jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami, morelami, truskawkami, malinami, poziomkami, porzeczkami, wiśniami, jagodami, ananasami, cytryną, pomarańczą, truflami, chałwą, rodzynkami, orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, z wiórkami kokosowymi, z cukierkami michałkami, z czekoladą białą, czekoladą miętową, z galaretką, z ptasim mleczkiem, z ciepłymi lodami, z pierniczkami, z makiem, z budyniem, z serkiem mascarpone, z kawa, z kakao, z cappuccino, z wafelkami PRINCE POLO, wafelkami Grześkami, dżemem i innymi dodatkami wg własnego upodobania i pomysłu.


SERNIKOWE CIEKAWOSTKI

Serniki były znane już w starożytności. Jeden z najdawniejszych przepisów na sernik przytacza rzymski agronom Columella już 200 lat p.n.e. Starożytni Grecy karmili sernikiem swoich olimpijczyków, a dzięki podbojom Imperium Rzymskiego ciasto to rozsławione zostało po całej Europie.

Ciekawostka sernikowa dotyczy ciekawego bicia REKORDU GUINNESA w Meksyku. W 60 godzin, 55 meksykańskich cukierników przyrządziło sernik o średnicy 2,5 metra i wysokości 55 centymetrów. Zużyto wtedy 800 kg sera, 800 kg jogurtu, 350 kg ciasta, 250 kg cukru, 150 kg masła i 100 kg truskawek. Lokalna organizacja dobroczynna rozdała 20 tysięcy porcji sernika w biednych dzielnicach stolicy Meksyku.

Okazuje się, że sernik jest ciastem bez granic ponieważ każdy naród ma swój przepis na sernik. Niemcy preferują serniki z grubo mielonym twarogiem o mocno kwaskowym posmaku i torty sernikowe na zimno. Podstawą włoskich serników są z kolei wspaniale serki mascarpone lub ricotta, które dodatkowo wzbogacane są kandyzowanymi owocami lub ekstraktem waniliowym. Anglicy z kolei zajadają się sernikami na zimno, które przygotowywane są z kruszonych biszkoptów, śmietany, masła, owoców w zalewie i kremowego serka. W Szwecji z kolei odpowiednikiem sernika jest tzw. Ostatka - czyli słodki przysmak, który jest przygotowywany na Święta Bożego Narodzenia ze świeżego mleka. Serniki nowojorskie uchodzą za najsmaczniejsze dzięki temu, iż są pieczone długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu nie opadają i maja bardzo kremowa konsystencje. Francuzi natomiast przygotowują serniki - tarty na kruchych spodach z cienką warstwą masy serowej. Za tradycyjny polski sernik (taki ze stołów naszych babć i mam) uchodzi sernik wiedeński - dlatego, że pochodzi z krajów niemieckojęzycznych.

Nie ma drugiego tak znanego i popularnego ciasta na całym świecie jak sernik. Obecnie występuje on w nieskończonej ilości wariantów. Mamy zatem sernik pieczony lub na zimno, sernik gotowany, na bazie sera białego lub twarogu, mleka, śmietany lub serków homogenizowanych. Serniki mogą być ze spodem z herbatników, biszkoptów, ciastek, z ciasta kruchego lub bez spodu, z przeróżnymi dodatkami, których można by dużo wymieniać. Prawda jest taka, że każdy ma swój ulubiony sernik.



SERNIKI - TO JEDNAK NIE TYLKO PYSZNE CIASTA?

Serniki to nie tylko pyszne ciasta. Okazuje się, iż w Polsce o takiej nazwie występuje także pewna Gmina. Serniki – gmina wiejska w województwie lubelskim, w powiecie lubartowskim. W latach 1975–1998 gmina położona była w województwie lubelskim. Siedziba gminy to Serniki. Gmina Serniki należy do najmniejszych jednostek administracyjnych województwa lubelskiego. Ze względu na zajmowaną powierzchnię - 7 543 km2 - zajmuje 157 pozycją na 173 gmin wiejskich. Gmina podzielona jest na 13 sołectw: Brzostówka I, Brzostówka II, Czerniejów, Nowa Wieś, Nowa Wola I, Nowa Wola II, Serniki Wieś, Serniki Kolonia, Wola Sernicka I, Wola Sernicka II, Wola Sernicka Kolonia, Wólka Zabłocka, Wólka Zawieprzycka. W gminie Serniki mieszka około 5000 osób. Gęstość zaludnienia wynosi 66 osób na 1 km2.

Nazwa zobowiązuje i dlatego gmina ta żyje ze smakiem specjału jakim jest niewątpliwie sernik. W gminie organizowany jest także konkurs na Najsmaczniejszy Sernik z gminy Serniki.


Więcej informacji na temat gminy Serniki można przeczytać na stronie internetowej:

www.serniki.eurzad.eu

Na stronie dostępne są także pyszne przepisy serniki, które warto poznać.




CIEKAWY PRZEPIS NA NOWOCZESNY SERNIK

Bardzo dobrze sprawdza się w każdej sytuacji i jest dobry na każdą okazje: urodziny, imieniny, Święta Wielkanocne, Boże Narodzenie i inne. Tematyka artykułu skłania mnie do podania dwóch autorskich przepisów na ciekawy nowoczesny sernik. Z uwagi na lato podam przepis na "Sernik z jabłkami na zimno" oraz "Serowiec a'la Danio na zimno".


OTO PRZEPISY:

I. "SERNIK Z JABŁKAMI NA ZIMNO"


Na zdjęciu Sernik z jabłkami na zimno :) / Fot. Fot. Dariusz Trybuła


Warstwa I:

3 opakowania delicji z nadzieniem malinowym

Delicje wyłożyć na dno dużej blachy. Luki tez uzupełnić ciastkami.


Warstwa II:

ok 2 kg jabłek, 3-4 łyżki cukru, 2 opakowania galaretki agrestowej

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Postawić na ogniu i dodać cukier. Lekko rozgotować. Następnie wsypać obie galaretki sypkie (w proszku) i wymieszać. Wyłożyć na ciastka delicje. Jak ostygną jabłka dać do lodówki.


Warstwa III:

1 kg sera z wiaderka, 400 ml śmietany kremówki 36%, 1 szklanka wody wrzącej, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 2 opakowania Śmietan-Fixu, 4 łyżki cukru, 30 dag malin

Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie wrzącej i dobrze wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ser z wiaderka wyłożyć do dużego naczynia i zmiksować z cukrem. Następnie ubić śmietanę kremówkę ze śmietan-fixem ok. 5 minut i wymieszać z serem. Następnie wymieszać delikatnie z malinami i wlać galaretkę truskawkową, wymieszać. Wylać na warstwę jabłkową i wstawić do lodówki aby stężało.



Warstwa IV:

Dowolne owoce: (maliny, porzeczki, porzeczkoagrest, jagody), 2 opakowania galaretki jagodowe, ok. 2,5 szklanki wody wrzącej

Owoce ułożyć na masie. Galaretki rozpuścić w wodzie i ostudzić. Zalać wierzch ciasta - deseru sernikowego i wstawić do lodówki na noc.


Dobre na następny dzień :)


SMACZNEGO!!

Dariusz Trybuła




II. „SEROWIEC A'LA DANIO NA ZIMNO" wg pomysłu Darka


Na zdjęciu


WARSTWA I:

Składniki:
Biszkopty okrągłe

Wykonanie:

Biszkopty ułożyć na spodzie blaszki

WARSTWA II:

Składniki:
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie „Śnieżki”,
4 kubeczki Danio biały,
3-4 łyżeczki żelatyny,
ok. 3/4 szkl. wody

Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką około 5 minut. Następnie dodać Danio biały i ubić dobrze. Żelatynę rozpuścic w 3/4 szkl. wody i wymieszać z masą.
Masę wylać do blachy na warstwę biszkoptów, wyrównać i wstawić do lodówki aby stężało.

WARSTWA III:

Składniki:
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
1,5 szkl wody wrzącej

Wykonanie:

Galaretkę truskawkową rozpuścić w wodzie i ostudzić. Lekko tężejącą wylać na masę (Warstwa II). Wstawić do lodówki, aby stężało.

WARSTWA IV:

Składniki:
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
1,5 szkl. wody wrzącej

Wykonanie:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w wodzie i wylać na stężałą warstwę III (galaretka truskawkowa). Wstawić do lodówki, aby stężało.

WARSTWA V:

Składniki:
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie „Śnieżki”,
4 kubeczki Danio extra z kokosowymi kawałkami,
4 łyżeczki żelatyny,
3/4 wody wrzącej

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką około 5 minut. Następnie dodać Danio extra z kokosowymi kawałkami i ubić dobrze. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wody i wymieszać z masą.
Masę wylać na warstwę IV (galaretka cytrynowa) i wstawić do lodówki.

WARSTWA VI:

Składniki:
2 opakowania galaretki pomarańczowej,
2,5 szkl. wody wrzącej

Wykonanie:

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w wodzie wrzącej. Lekko tężejącą wylać na wierzch i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Trzymać w lodówce!

SMACZNEGO!!


Dariusz Trybuła


Zródło artykułu:

WŁASNE MATERIAŁY,
INTERNET


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.