Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2043 miejsce

Seromakowiec na kruchym spodzie - wspomnienie świąt

Połączenie maku z serem zadowoli każde podniebienie.

Seromakowiec / Fot. Weronika Chilmonciasto:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 żółtka (białka zachować)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g
masła
Wszystko zagnieść
i wylepić dno wysmarowanej tłuszczem kwadratowej tortownicy o wymiarach 25 cmx25 cm,lub okrągłej o
średnicy 28 cm.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika o tem. 190 stopni i zapiec około 15 minut.

Masa I
1 puszka masy makowej

Masa II
1 kg sera z wiaderka lub homogenizowanego
100 g masła
3 jajka
3 białka (które zostały z ciasta)
1 suchy budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
200 g
suszonych owoców (wiśni, rodzynek lub skórki pomarańczowej)
Masło utrzeć z cukrem,dodać ser,budyń i i całe jaja z białkami,na samym końcu wsypać suszone owoce.
Wszystko dobrze wymieszać.

Na podpieczone ciasto ,kładziemy łyżką "kupki"masy makowej.
Zalewamy mak masą serową.
Pieczemy w tem. 190 stopni około 60-70minut.

Po ostygnięciu polać 1 tabliczką czekolady
rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka i paroma kroplami olejku pomarańczowego.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Maria Selke
  • Maria Selke
  • 25.04.2011 21:51

Upiekłam, zjadłam i jestem zadowolona. Przepis prosty, a wynik znakomity. Polecam :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mmmm uwielbiam takie ciasta :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.