Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1878 miejsce

Serwujemy wino, czyli mały poradnik savoir-vivre

Zapewne każdy z nas zastanawiał się, w jakiej temperaturze, do jakich potraw i w jaki sposób podać wino. Ta "trudna" sztuka, po lekturze poradnika może stać się prostsza, niż sądzimy.

 / Fot. Adrian Sajko, "Express Ilustrowany"Mamy lato, czas wypoczynku i relaksu. Każdy z nas chciałby spędzić go w towarzystwie w ciekawy i niekonwencjonalny sposób. Może to być wieczór z bliską osobą przy blasku żarzącego się ognia, kolacja przy świecach lub mniej kameralne spotkanie. W każdym przypadku, ciekawą propozycją jest wspólne skosztowanie wina. O co należy zadbać, aby cała sztuka serwowania napoju bogów wypadła elegancko, a spędzony w towarzystwie czas upłynął miło?

Wybór gatunku wina powinien być uzależniony od rodzaju dania z którym będzie ono spożywane. Nawet walory najlepszego wina można obniżyć, jeśli podamy je z niewłaściwą potrawą. Trunek powinien być utrzymany w odpowiedniej temperaturze, a serwowaniu wina powinien towarzyszyć odpowiedni rytuał. To wszystko zostanie omówione w niniejszym poradniku.

Jakie wino, do jakiej potrawy?


Przed posiłkiem należy podawać wina pobudzające apetyt, czyli aperitify, np. wermuty, wina gorzkie, oraz wina południowe, jak Porto.

Do przekąsek możemy zaserwować wina białe wytrawne, jak francuskie bordoskie, np. Graves, lub alzackie: Sylvanerlub Knipperle, węgierskie - Rizlingi, gruzińskie - Cinandali, Gurdżuani, Żilawka, rumuńskie - Feteascalub, czy bułgarskie - Dimiat.

 / Fot. Piotr Jasiczek, "Gazeta Poznańska"Do ryb i białego mięsa lub drobiu podajemy wina stołowe - białe półwytrawne lub półsłodkie, jak francuskie bordoskie np. Barsaclub Sauternesi burgundzkie - Chablis, węgierskie - Tokaj, Szamorodni lub Furmint, rumuńskie - Axente-Sever lub Rulanda (Nie podaje się czerwonego wina do ryby - duża ilość zawartego w winie garbnika utrudnia jej strawienie, jak również białego wina do rostbefu oraz polędwicy).

Do dziczyzny - wina czerwone bordoskie np. Margaux, St. Estephe lub St. Emilion, burgundzkie - Pommard, Chambertin, węgierskie - Egri Bikaverlub Szekszardi, bułgarskie - Gamza, Mavrud.

Do serów - wina czerwone pełne w smaku: burgundzkie, np. Cios de Yougeot, czy węgierskie - Egri Burgundi.
Do owoców, ciast i deserów - wina słodkie, jak Haut Sauternes, Tokaj, Malaga, również południowe półsłodkie - Madera lub Porto.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (18):

Sortuj komentarze:

Monika
  • Monika
  • 07.02.2012 20:07

Zapraszam do zajrzenia na strony: www.sztukawina.pl oraz www.scottishhouse.pl coś dla miłośników dobrych trunków i cen na każdą kieszeń ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
wm
  • wm
  • 04.05.2011 15:04

Serwis o winie i winorośli !
www.winamarcina.pl

Komentarz został ukrytyrozwiń
Łuki
  • Łuki
  • 27.03.2011 19:18

Mam pytanie.
Z której strony goscia prezentuje się butelkę z winem

Komentarz został ukrytyrozwiń

proszę bardzo mini poradnik serwowania, smakowania win :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Piotrze, nie moja wina, że na rynku jest tyle odmian wina, iż smakosze tego trunku - każde z nich przypisują do konkretnych potraw. Ja w to nie ingeruje, bo cięzko mi osobiście podważac ogólnie przyjęte normy, które obowiązują na całym świecie. Szkoda, że nic z tekstu nie wyczytałeś, bo jakoś inni twierdzą, że jednak choć troche "sensowy" jest. Bo m.in. chodziło o to, aby wyjaśnić, ktore wino podajemy z czym i kiedy. Skoro uważasz, ze dla Ciebie nie jest to pomocne, to OK.
P.S. Nie czytam Wikipedii, a link do niej umieściłem, aby wytłumaczyć jeden z terminów, który dla "przeciętnego zjadacza chleba" nie jest zrozumiały - musisz przyznać.

Komentarz został ukrytyrozwiń

o kurde... takiego poradnika o niczym jeszcze nie czytalem.... Niby autor cos tam chce przekazac ale NIC oprocz okladek z butelek nie przekazuje. Do tego te ilosci... same nazwy. Nic sensownego z tego artykulu nie wycztalem. Minus i to wielki. Autorze... zacznij pic wino a nie czytac Wikipedie...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję bardzo:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Super opisane. Zwięźle i jasno ;) Tez mi do głowy przyszedł pomysł, żeby wydrukować. Plusik :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ Dobrze wiedzieć

Komentarz został ukrytyrozwiń

Plus

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.