Facebook Google+ Twitter

Sezon ogórkowy - tak więc pora na mizerię!

Polecam dziś moją ulubiona mizerię z sosem koperkowym. Robi się ją szybko, a jak cudownie smakuje!

Mizeria z sosem koperkowym

Składniki:
1 ogórek sałatkowy
1 cebula
pół pęczka koperku
30 dag jogurtu naturalnego
sok z cytryny
8 listków sałaty
plasterki cytryny
gałązki koperku do dekoracji
sól
pieprz

Wykonanie:

Mizeria, licencja GNU / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mizeria.jpgOgórek oczyścić. Pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na szatkownicy. Przełożyć do miski, posypać solą, odstawić pod przykryciem na 20 min. Cebulę obrać, podzielić najpierw na ćwiartki, a następnie pokroić w piórka. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Przygotować sos koperkowy: jogurt roztrzepać widelcem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodać cebulę oraz koperek. Liście sałaty opłukać, obłożyć nimi cztery miseczki. Na sałacie umieścić odciśnięte z soku ogórki, polać przygotowanym sosem koperkowym. Wszystkie porcje mizerii udekorować plasterkami cytryny i gałązkami koperku.
Życzę smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

... mniam, mniam, mniam... mój przepis jest troszkę inny.)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Małgosiu taka jak Ty robisz, uwielbiam. Jednak są to duze kalorie i spróbowałam tej, z jogurtem i...zasmakowała :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja to robię ze śmietaną szczecinecką, słodzoną przeze mnie łyżeczką cukru. Moja wersja jest tzw. fast :P

Komentarz został ukrytyrozwiń

Apetycznie wygląda. Wyruszam po ogórki a potem robię.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.