Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1523 miejsce

Siemię lniane - dobroczynna moc niepozornych ziarenek

Siemię lniane, biorąc pod uwagę ilość i różnorodność zastosowań, należy do najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Od lat stosowane jest jako środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego, oddechowego, oraz zewnętrznie...

Siemię lniane - dobroczynna moc niepozornych ziarenek / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikSiemię lniane, ludowy, zielarski środek leczniczy, to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego. Nasionka są płaskie, szarobrązowe, a ich wielkość nie przekracza 3 milimetrów. Gdy zalejemy je wodą, kilkakrotnie powiększą swą wielkość, ich kolor zmieni się na ciemnobrązowy, a wokół nasionek pojawi się charakterystyczny śluz.
Siemię lniane, biorąc pod uwagę ilość i różnorodność zastosowań, należy do najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Od lat stosowane jest jako środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego, oddechowego, oraz zewnętrznie, np. do okładów. Te małe, niepozorne ziarenka mają przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące, zawierają bardzo dużo substancji śluzowych, są skarbnicą dobroczynnych składników. Fitoestrogeny w nich zawarte zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty, piersi i macicy, pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet, a także łagodzą objawy menopauzy. Ponadto są sprzymierzeńcem w walce z osteoporozą, chorobotwórczymi bakteriami i grzybami, stanami zapalnymi a nawet cukrzycą typu 2. Ten naturalny środek leczniczy, pod warunkiem, że jest stosowany zgodnie z zaleceniami, może również uchronić nas przed zaćmą, miażdżycą, udarem mózgu, a także obniżyć podwyższony poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Odwar
Picie odwaru z siemienia lnianego zalecane jest przy podrażnieniach żołądka, jelit i dwunastnicy, nadkwasocie i biegunce.
Podstawowy przepis: 1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pić po 1/2 szklanki dwa razy dziennie, najlepiej między posiłkami. Przepis ten można dowolnie modyfikować poprzez dodanie do przestygniętego odwaru łyżki miodu, soku owocowego lub mleka. Spożywanie tak przygotowanego odwaru wpłynie kojąco na przełyk i dalsze odcinki naszego układu pokarmowego, jednocześnie chroniąc je przed drażniącym działaniem kwasów żołądkowych. Należy jednak pamiętać, że osłonowe działanie odwaru może upośledzać wchłanianie niektórych leków, soli mineralnych, a także witamin - osoby na stałe przyjmujące leki, powinny zatem przed rozpoczęciem kuracji skontaktować się z lekarzem.

Napar
Spożywanie naparu wskazane jest podczas infekcji, w celu oczyszczenia oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny, a także w przypadku zaparć.
Przepis: 1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Pijemy dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Tak przygotowanym naparem możemy również przemywać skórę w przypadku półpaśca, łuszczycy, czyraków i innych schorzeń skóry.

Okład - kataplazm
Kataplazmy to ciepłe okłady przyrządzane z nasion roślin oleistych, które pomagają nam pozbyć się z organizmu takich dolegliwości jak czyraki, zapalenia, opuchlizny czy ból (np. przy stłuczeniach).
Przepis: w zależności od wielkości zmienionego chorobowo obszaru, mielemy lub tłuczemy odpowiednią ilość siemienia lnianego (np. 5 dag nasion) i zalewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy je przez około 15-20 minut (zamiast wody użyć możemy mleka, oliwy lub rozcieńczonego octu winnego). Uzyskaną masę nakładamy się na kawałek płótna i przykrywamy drugim (możemy również zawinąć ją w jeden duży kawałek płótna), a następnie gorącą nakładamy na chore miejsce na 20 - 30 minut. Dla uzyskania lepszego efektu dobrze jest przykryć kataplazm wełnianą chustą lub szalem, a po wystygnięciu okładu natychmiast nałożyć drugi. Osoby dorosłe, przy silnych bólach, do siemienia mogą dodać wodę, w której uprzednio gotowały się 3-4 makówki.



Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Reklama
Copyright 2014 Wiadomosci24.pl

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij