Facebook Google+ Twitter

Simonn Amman Mistrzem Olimpijskim w Vancouver

Dziś Adam Małysz zdobył swój czwarty medal olimpijski, zostając wicemistrzem na dużej skoczni w Whistler. Simon Amman zdobył złoty medal.

Simmonn Ammann / Fot. Tadeusz Mieczyński www.skijumping.plAdam Małysz / Fot. Tadeusz Mieczyński www.skijumping.pl
Po pierwszej serii konkursu olimpijskiego na dużej skoczni K-125 w Whistler prowadził Simon Ammann. Szwajcarski skoczek przy bardzo korzystnym wietrze oddał skok na odległość 144 m. Drugie miejsce zajmował Adam Małysz (137m). Małysz skakał przy znacznie słabszym wietrze. Na trzecim miejscu rywalizację w tej serii zakończył Matti Hautamaeki (134m).

Bardzo dobre skoki oddali: Kamil Stoch (126m, 13. miejsce) i Stefan Hula (122,5m, 20. miejsce).
Niestety swój udział w konkursie po pierwszej serii na miejscu 37. zakończył Krzysztof Miętus (111,5m). Jeden z polskich zawodników w wywiadzie dla TVP1 narzekał na skrócony najazd z 13 belki "przez tego wariata Ammanna".

W drugiej serii zawodnicy skakali z obniżonej 11 belki. Kamil Stoch skoczył na odległość 123,5 m (14. miejsce), a Stefan Hula skoczył 124 m (19 miejsce).

Adam Małysz / Fot. Tadeusz Mieczyński www.skijumping.plAdam Małysz miał przewagę nad Matti Hautamaekim. Polak skoczył 133,5m.
Obronił w ten sposób drugie miejsce, a skok Hautamaekiego był słabszy. Dzięki dobremu drugiemu skokowi Gregor Schlierenzauer zajął II miejsce.Igrzyska Olimpijskie w Vancouver / Fot. www.skijumping.pl
Ammann oddał skok na odległość 138 m. Był znów najlepszy i poza zasięgiem.

skijumping.pl
sport.pl
relacja telewizyjna w TVP 1 z konkursu olimpijskiego na dużej skoczni K-125 w Whistler
sport.pl

Wybrane dla Ciebie:


Tagi:


Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Zdjęcia w materiale za zgodą Pana Tadeusza Mieczyńskiego z serwisu www.skijumping.pl

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.