Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

23788 miejsce

Skąd ta nienawiść? Opinie młodych Polaków o Żydach

Ruch nienawiści do całego świata? Głupota, a może niewiedza? Skąd się bierze mania wyższości u osób nietolerancyjnych? I dlaczego tak naprawdę Żydzi w XXI w. są prześladowani?

Sonda

Czy Żydi są prześladowani w Polsce?

Cmentarz Żydowski - tył nagrobka / Fot. Weronika RudnickaJuż jakiś czas temu wybrałam się na wrocławski cmentarz żydowski i właśnie tam zaskoczyły mnie wulgarne napisy na żydowskich nagrobkach. Postanowiłam przyjrzeć się tej sprawie bliżej i spytać młodych wrocławian, co tak naprawdę sądzą o tym narodzie i dlaczego jest on tak bardzo nieakceptowany.

Mateusz, uczeń technikum: Żydów do pieca trzeba wysłać! W każdym razie nie mają swojego państwa i się panoszą, i jeszcze mają wymagania, że im sie coś niby należy.

Aleksandra, licealistka: Wczoraj opowiadałam cały wieczór o nich kawały. Wiesz, jak się nazywa żydowski klub piłkarski? Zagłada Oświęcim. W końcu dowcipy o skąpych Żydach, krętaczach czy oszustach nie wzięły się ,,z nieba” - coś w tym musi być.

Łukasz, uczeń technikum: Ludzie się z nich śmieją, bo są niedouczeni. Na przykład mój kumpel prześladuje ich, bo nie lubi jakiegoś tam klubu piłkarskiego.

Polacy i Żydzi. Którędy droga?


Martyna, licealistka:
Ludzie jak ludzie, wszyscy tylko z nich żartują, a tak naprawdę nie znają żadnego Żyda.

Jarosław, uczeń technikum:
Wszystko jest w żydowskich rękach, za dużo Żydów w naszym rządzie. To, co najlepsze, biorą dla siebie. Nic nie dadzą za darmo, muszą mieć jakąś korzyść z tego.

Cmentarz Żydowski, wnętrze nagrobku / Fot. Weronika RudnickaMiłosz, licealista: Uważam, że większość Polaków szanuje Żydów, choć zdarzają się przypadki neonazistów i kiboli, którzy ze swojej głupoty naśladują najłatwiejszy ruch. Ruch nienawiści do całego świata. To, że widać nienawiść do Żydów wcale nie znaczy, że jest jej aż tak wiele. Ludzi dobrych nie widać, widzimy tylko to, co jest złe. Osób tolerancyjnych jest o wiele więcej, ale o nich się nie mówi.

Rafał, student: Moim zdaniem prześladowania Żydów łączą się z podejściem do nich w czasie II wojny światowej, gdzie byli uważani za podludzi i starano się zniszczyć ich istnienie. Także poprzez przywiązane do ich religii i stereotypów, gdzie przedstawia nam się obraz Żyda chciwego, chytrego, skąpego. Osobiście uważam ich za takich samych ludzi jak my wszyscy.

Opinie są skrajnie różne. Jednak nie można marginesować problemu i udawać, że się go nie widzi. Póki jest czas na zmiany to należy je wprowadzać, przełamywać strach i rozmawiać. Dlatego czekam na Was i w komentarzach pod tekstem liczę na Wasze opinie na temat w/w problemu.

Wiadomości24 to serwis tworzony przez ludzi takich ja Ty. Wiesz więcej? Zarejestruj się i napisz swój materiał, dodaj zdjęcia, link, lub po prostu skomentuj. Tylko tu masz szansę, że przeczyta Cię milion!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (29):

Sortuj komentarze:

NObody
  • NObody
  • 10.02.2012 13:29

Wiele razy pisałem ,że dla mnie pojęcie Żyd oznacza charakter a nie fizjonomię. Gdyby stosować selekcję jedynie na podstawie wyglądu to w sumie niczym to się nie różni od prymitywizmu hitlerowców-faszystów. Przecież to nie jest wina Żyda ,ze się urodził inny niż wzorzec panujący w danej społeczności. Oni także mają pewne zdolności ,które można rozwijać. To od nas samych zależy czy zdamy egzamin z człowieczeństwa wobec innych. Z drugiej strony nie możemy dopuszczać do rozwoju skrajnego egoizmu wśród żydów bo to nigdy nie przynosi dobrego skutku

Komentarz został ukrytyrozwiń
NoName
  • NoName
  • 31.01.2012 19:55

Też uległem temu wszechogarniającemu stereotypowi nienawiści do Żydów. I ciągle się zastanawiam czy słusznie. W religii rzymskokatolickiej mówi się ,że Jezus był Żydem , przedwojenni Germanie twierdzili ,że to był Aryjczyk , który służył Żydom. Ciekawe to od strony genetycznej .Kim był Jezus.?Jeśli wierzyć Biblii (mówię tu o wierze a nie o fakcie historycznym bo o ile wiem nie odnotowano takiego) to był to nadczłowiek.
Ktoś kto miał w sobie Bożego Ducha i czuł posłannictwo przez które zawisł na krzyżu. Wspólczesny świat skłania się ku laicyzacji społeczeństw. I w sumie nie było by w tym nic złego jeśli altermatywą byłaby etyka. Dla mnie jednoznaczna byłaby ocena niezależnych wysokiej klasy naukowców, którzy badali(ją) tą
sprawę.

Komentarz został ukrytyrozwiń
007
  • 007
  • 04.08.2011 23:38

Pytanie- ile klas szkoły podstawowej można ukończyć aby tak się kompromitować brakiem umiejętności pisania poprawnie po polsku oraz tak niskim poziomem intelektualnym, jaki reprezentuje piszący tu prawie analfabeta pan Roman D.? Takie właśnie osoby uważają się za lepszych od innych np.od osób innych wyznań niż katolickie w celu dowartościowania swojej całkowicie pozbawionej inteligencji postaci.To godne pożałowania. Antysemityzm jest oczywisty w debilowatych wypowiedziach tego typa. Oprócz tego z tą swoją mową nadaje się na psychiatrię. Ale nawet psychiatra nie wytrzyma tych idiotycznych gadek.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Marta Dutkiewicz
  • Marta Dutkiewicz
  • 03.08.2011 11:01

Polsko! Ojczyzno moja! Panno święta,matko Zbawiciela,wyznania mojżeszowego ,,co Jasnej bronisz Częstochowy i w Ostrej świecisz Bramie'' - proszę Cię wybaw nas od tylu idiotów i antysemitów a także rasistów, którzy mieszkają w naszej ojczyźnie, i któzi bezkarnie chodzą po naszej ziemi. Amen.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Może rzeczywiście ma to związek z historią i działaniami Państwa Izrael oraz postępowaniem społeczności żydowskiej w przeszłości oraz rolą KK w kraju. Pewnie ma to związek z wieloma innymi przyczynami. Wiemy również co Żydzi sądzą o nas i jak się zachowują gdy się pojawiają na naszej ziemi, czego się uczą w szkołach? Czy istnieje polsko-izraelska komisja ds podręczników i prawdy historycznej?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Autorka słusznie zauważyła że "nie można marginesować problemu i udawać, że się go nie widzi", tylko że problemem nie jest nastawienie do Żydów, problemem są sami Żydzi! Skoro autorka poświęciła artykuł problemowi nastawienia do Żydów, najpierw powinna choć z grubsza poznać ich historię, ich wyczyny, a może by zrozumiała czemu na całej Ziemi Żydów się nie lubi. To Żydzi już w starożytności wymyślili terroryzm, żydowscy zeloci zarzynali sztyletami cywilów w miejscach publicznych aby wywołać strach we własnym interesie, potem potworzyli wiele organizacji terrorystycznych jak Hagana, Lehi, Irgun, Grupa Sterna, z których wywodzą się obecne państwowe służby Izraela. Zresztą większość przywódców Izraela to mordercy, byli dowódcy grup które dokonywały aktów terroru na Arabach. Izrael też wywołał najwięcej wojen w XX wieku, nie licząc USA, Izrael złamał najwięcej rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ spośród wszystkich krajów Ziemi, od dziesiątek lat okupuje ziemie arabskie z których ONZ nakazało mu natychmiastowe wycofanie się, itd. itp. Ponadto Żydzi weszli nielegalnie w posiadanie broni atomowej, ich tajne służby dokonują najwięcej akcji terrorystycznych, nie licząc CIA, Żydzi wykupili też media na całym Zachodzie aby kontrolować opinię publiczną, także większość korporacji medialnych w Polsce należy do Żydów, itd. Tak więc pracowanie nad poprawieniem wizerunku Żydów, to jest wprost praca nad zakłamywaniem rzeczywistości, polityki i historii.

Komentarz został ukrytyrozwiń
levy
  • levy
  • 02.08.2011 08:33

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/223131_261950510486546_128336397181292_1286428_3203958_n.jpg

Komentarz został ukrytyrozwiń
myNaród
  • myNaród
  • 01.08.2011 20:26

wik Dzisiaj 13:33
synek, skąd'eś przylazł z twoimi głupimi wywodami.
co to znaczy "Żeby mieć zdanie trzeba najpierw cokolwiek wiedzieć ..."
A dlaczego tylko "cokolwiek" usprawiedliwia posiadanie zdania, i ile jest to "cokolwiek".
Twoje pieprzenie że "Jaki kraj i społeczeństwo (prawicowo-nacjonalistyczno-szowinistyczno-małomiasteczkowo-katolicki i ciemny) takie i "zdania" " a w domyśle Polska jest wyjątkowo debilne.
To przede wszystkim w tym "prawicowo-nacjonalistyczno-szowinistyczno-małomiasteczkowo-katolicki i ciemnym" kraju żydzi żyli i czuli się bezpiecznie. Od tysiąca lat nie przejmowali się zdaniem tych "ciemniaków"; więcej-wśród tych ciemniaków czuli się wyjątkowo dobrze.
Śmiertelny cios przyszedł od "narodowych socjalistów, protestantów(nie katolików) i od społeczeństwa o wysokiej kulturze i wykształceniu (a nie od ciemniaków).
Śmiertelny cios przyszedł od Niemców. Może o tym nie czytałeś.

Zatem ciemniaku miarkuj głupotę i liźnij "cokolwiek" z wiedzy.

Komentarz został ukrytyrozwiń
wik
  • wik
  • 01.08.2011 13:33

Jaki kraj i społeczeństwo (prawicowo-nacjonalistyczno-szowinistyczno-małomiasteczkowo-katolicki i ciemny) takie i "zdania" o Żydach... I nie tylko o nich... Celowo pisze "zdania". Żeby mieć zdanie trzeba najpierw cokolwiek wiedzieć o Żydach ich historii i teraźniejszości.... A te "zdania" to nic innego jak zwykłe obelgi rzucane przez debili... Cóż... Smutne, ale prawdziwe...

Komentarz został ukrytyrozwiń
Przemysław Wiszniewski
  • Przemysław Wiszniewski
  • 01.08.2011 11:01

Droga Weroniko,
bardzo dziękuję za Twój artykuł. Wykazałaś się wrażliwością i odwagą - takie teksty, jak Twój, przełamują społeczne tabu. Ludzie wolą nie zauważać problemu antysemityzmu szeptanego w Polsce...
Moja organizacja: "Otwarta Rzeczpospolita" Stowarzyszenie przeciw Antysemityzmowi i Ksenofobii - od lat zwalcza to i temu podobne zjawiska. Najczęściej antysemityzm jako postawa i przekonanie idzie w parze z innymi patologiami - z ksenofobią, rasizmem i innymi formami dyskryminacji.
Poza moją organizacją działa na tym polu szereg innych organizacji pozarządowych: Stowarzyszenie "Nigdy Więcej", Fundacja "Wiedza Lokalna" - twórczyni Raportu Mniejszości czyli narzędzia pozwalającego na monitoring mowy nienawiści i języka wrogości w zasobach internetowych, czy też Polskie Towarzystwo Prawa Antydyskryminacyjnego, z którym moje stowarzyszenie jest w Koalicji na Rzecz Równych Szans. Badaniem tych patologii zajmuje się m.in. dr Michał Bilewicz w Centrum Badań nad Uprzedzeniami UW.
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów, także w walce z antysemityzmem w Twoim środowisku

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.