Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

9064 miejsce

Skrzydełka w ryżu

Do przygotowania skrzydełek z kurczaka pieczonych w ryżu nie potrzeba wiele pracy, a są naprawdę wyśmienite.

Skrzydełka na ryżu. / Fot. Weronika Chilmon1,5 kg skrzydełek lub pałek z kurczaka
1 przyprawa do kurczaka w torebce.
2-3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
Do przyprawy wlać olej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać ze skrzydełkami, odstawić na 2 godziny

1,5 szklanki surowego ryżu
zalewa;
3,5 szkanki wody (lub bulionu)
1 łyżeczka masła (może być więcej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka maggi
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki pieprzu
(Można również dodać 0,5 łyżeczki curry)

Masło rozpuścić, zdjąć z ognia.
Do masła wlać wodę, dodając pozostałe składniki

Surowy ryż opłukać na sicie i wsypać do żaroodpornego naczynia (lub blaszki do pieczenia).
Ułożyć skrzydełka na ryżu, wlać połowę zalewy. Drugą połowę zalewy wlewamy w trakcie pieczenia, gdy będzie widać, że ryż wchłonął wodę.

Piec niecałe 1,5 godziny w temperaturze 190-200 stopni.

Przy naczyniu żaroodpornym trzeba pamiętać, aby zalewa była ciepła przy ponownym wlewaniu jej do gorącego naczynia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Magda G.
  • Magda G.
  • 14.04.2011 11:24

UWIELBIAMY TE SKRZYDEŁKA!!!GORĄCO POLECAM!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.