Facebook Google+ Twitter

Śląska Wilija. Przepis na makówki

Współautorzy: Barbara Podgórska

Gdy zagadnąć tak zwanego przeciętnego Ślązaka o tradycyjne dania na Wigilię, odpowie bez namysłu: karp, moczka i makówki.

 / Fot. Barbara PodgórskaZatem przepis na makówki, choć bez bicia zapowiadamy, że tylko przykładowy i jeden z wielu. Dziś masę makową na makowce, makówki i wszelkie inne dania z makiem można kupić gotową w marketach, już z bakaliami. Kiedyś trzeba było przygotować ją samemu.

Składniki: 50 dag maku, 1 litr mleka, 1 mały słoik miodu pszczelego naturalnego albo 6 łyżek cukru, 1/2 kostki masła, kieliszek rumu, cynamon, po 5 dag posiekanych bakalii: rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, migdałów lub wiórków migdałowych. Do tego długa bułka pszenna, weka lub chałka pleciona (niektórzy uważają, że jest zbyt słodka do słodkiej potrawy).

W przeddzień Wigilii należy mak zemleć w maszynce na surowo. W szerokim rondlu zagotować mleko z masłem, wsypać mak, mieszając drewnianą kopystką. Następnie dodawać miód lub cukier, szczyptę cynamonu, odrobinę rumu (można dolać też kieliszek Amaretto). Gotować przez chwilę, stale mieszając. Masa makowa powinna mieć średnio gęstą konsystencję.

Bułkę lub chałkę pokroić na cienkie kromeczki. W salaterce lub ozdobnej miseczce, układać warstwami gorącą masę makową, przekładając plastrami pieczywa. Ostatnią, dość grubą warstwę stanowi mak.

Makówki dekoruje się posypując płatkami migdałowymi lub kokosowymi oraz przybierając rodzynkami namoczonymi w rumie i połówkami orzechów, po czym odstawia w chłodne miejsce, na balkon albo do lodówki, aby pieczywo się przemacerowało, a cała potrwa stęchła.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Makówki mają swój wspaniały i niepowtarzalny smak tylko w wigilię.

Komentarz został ukrytyrozwiń

A kto się nie spóźni, to zapraszam na makówki, palce lizać:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mak do "makówek", tak się przygotowuje u mnie w domu: w garnku zalewa się go wodą, miesza całą zawartość, z której po odczekaniu zbiera się pozostające na powierzchni śmieci i odlewa wodę. Następnie uzupełnia się naczynie wodą i gotuje przez godzinę, wodę wylewamy i następnego dnia mielimy mak w maszynce, na drobnym sicie do mięsa. Domowy sposób na mak, by w makówkach lub cieście nam nie pozostawały brudy surowego maku. To dla wszystkich, którzy lubią dobre ciasto z makiem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.