Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śledź po polsku

Ryszard Zagórski
Ryszard Zagórski
Kończą się zapusty. Koniec hucznych zabaw i okazji do wyszumienia się, obżarstwa i pijaństwa. W środę popielcową zaczyna się długie panowanie żuru i śledzia.

Niżej podaję dwa przepisy na śledzie, które osobiście przetestowałem.
Śledzie "po staropolsku" wymagają czasu, dlatego do ich sporządzania trzeba się wziąć już. Natomiast śledzie "po polsku" można przyrządzić znacznie szybciej, w ciągu niepełnej godzinki.

Śledź po staropolsku

* 4 piękne śledzie - mleczaki, wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godz. kilkakrotnie zmieniając wodę. Po wymoczeniu ściągnąć z nich skórę, odciąć głowy i ogony, wyjąć i odłożyć mleczka, podzielić na filety i usunąć z nich ości.
* Ułożyć filety w słoju szklanym, przekładając cienkimi talarkami cebuli (2 lub 3 cebule), 10 ziarenkami pieprzu i 6 ziarenkami ziela angielskiego, podzielonym na cząstki listkiem laurowym oraz 5 plasterkami cytryny (bez skórki i pestek).
* Sporządzić sos. 1/4 litra słodkiej śmietany połączyć z sokiem wyciśniętym z 3 sporej wielkości cytryn oraz mleczkiem śledziowym przetartym przez druciane sitko. Dodać ½ łyżeczki cukru pudru.
* Filety ułożone w słoju zalać sosem i potrząsnąć słojem tak, by sos objął filety po czym słój obwiązać papierem i postawić w chłodnym miejscu,
* Po 24 godzinach śledzie są dojrzałe i nadają się na znakomite danie obiadowe podawane z pieczonymi ziemniakami, które można lekko posmarować oliwą i oprószyć kminkiem oraz ewentualnie szczyptą soli.

Prostszy i szybszy przepis:

Śledzie po polsku

Składniki na 4 porcje:
1/2 kg śledzi MATIAS, 3 cebule, paczka rodzynek, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, cynamon, oliwa.

Etapy przygotowania:

* Śledzie namoczyć w wodzie 2 godziny wcześniej. Osuszyć.
* Śledzie pokroić w paseczki.
* Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić. Potem dodać paczkę rodzynek. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i cynamon. Przyprawić do smaku. Przestudzić sos.
* Przekładać naprzemiennie: warstwę śledzi, warstwę sosu, do wyczerpania składników.
Rybka lubi pływać...
Więc...
Na zdrowie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto