Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śledź po polsku

Ryszard Zagórski
Ryszard Zagórski
Kończą się zapusty. Koniec hucznych zabaw i okazji do wyszumienia się, obżarstwa i pijaństwa. W środę popielcową zaczyna się długie panowanie żuru i śledzia.

Niżej podaję dwa przepisy na śledzie, które osobiście przetestowałem.
Śledzie "po staropolsku" wymagają czasu, dlatego do ich sporządzania trzeba się wziąć już. Natomiast śledzie "po polsku" można przyrządzić znacznie szybciej, w ciągu niepełnej godzinki.

Śledź po staropolsku

* 4 piękne śledzie - mleczaki, wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godz. kilkakrotnie zmieniając wodę. Po wymoczeniu ściągnąć z nich skórę, odciąć głowy i ogony, wyjąć i odłożyć mleczka, podzielić na filety i usunąć z nich ości.
* Ułożyć filety w słoju szklanym, przekładając cienkimi talarkami cebuli (2 lub 3 cebule), 10 ziarenkami pieprzu i 6 ziarenkami ziela angielskiego, podzielonym na cząstki listkiem laurowym oraz 5 plasterkami cytryny (bez skórki i pestek).
* Sporządzić sos. 1/4 litra słodkiej śmietany połączyć z sokiem wyciśniętym z 3 sporej wielkości cytryn oraz mleczkiem śledziowym przetartym przez druciane sitko. Dodać ½ łyżeczki cukru pudru.
* Filety ułożone w słoju zalać sosem i potrząsnąć słojem tak, by sos objął filety po czym słój obwiązać papierem i postawić w chłodnym miejscu,
* Po 24 godzinach śledzie są dojrzałe i nadają się na znakomite danie obiadowe podawane z pieczonymi ziemniakami, które można lekko posmarować oliwą i oprószyć kminkiem oraz ewentualnie szczyptą soli.

Prostszy i szybszy przepis:

Śledzie po polsku

Składniki na 4 porcje:
1/2 kg śledzi MATIAS, 3 cebule, paczka rodzynek, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, cynamon, oliwa.

Etapy przygotowania:

* Śledzie namoczyć w wodzie 2 godziny wcześniej. Osuszyć.
* Śledzie pokroić w paseczki.
* Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić. Potem dodać paczkę rodzynek. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i cynamon. Przyprawić do smaku. Przestudzić sos.
* Przekładać naprzemiennie: warstwę śledzi, warstwę sosu, do wyczerpania składników.
Rybka lubi pływać...
Więc...
Na zdrowie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto