Facebook Google+ Twitter

Ślimak lepszy niż jesiotr!

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2009-04-11 19:38

Uznawany za symbol luksusu oraz źródło wielu cennych składników odżywczych rybi kawior powoli odchodzi do lamusa. Jego miejsce zajmuje kawior z jajeczek ślimaka szarego.

Tajemnica otrzymywania kawioru znana jest światu już od XII wieku. Sam Iwan IV Groźny, za czasów swojego panowania, wprowadził go na stałe do rosyjskiego menu. Dzisiaj cały świat zachwyca się jego delikatnym smakiem. Kawior podawany jest na setki sposobów, a i gatunki, w jakich występuje, są rozmaite. Najrzadszym i najdroższym kawiorem jest kawior złoty, czyli "golden", pozyskiwany najczęściej z jesiotra perskiego. Jeszcze rzadszy jest kawior biały. W sklepach można również kupić mieszanki kawioru oraz kawior prasowany, produkowany z uszkodzonych jajeczek ryb.

Jednak od pewnego czasu rybi symbol wykwintnego posiłku odchodzi w cień, ustępując miejsca De Jaegerowi, czyli kawiorowi z jajeczek ślimaka szarego. Dlaczego? Ponieważ jest nowością na rynku, ma wykwintny smak i mogą sobie pozwolić na niego tylko najbogatsi. De Jaeger trafił na rynek dzięki Dominique i Sylvie Pierru, małżeństwu z Paryża. Aż trzy lata zajęło im opracowanie metody pozyskiwania i obróbki jajeczek mięczaków. W efekcie za 50 gram jajeczek ślimaka trzeba zapłacić około 300 złotych. Cena jest wysoka, ponieważ ślimak szary w ciągu roku składa zaledwie 100 jaj o wadze 4 gram. Hodowla państwa Pierru liczy sobie 50 tysięcy sztuk ślimaków. Jajeczka z niej pochodzące cieszą się zainteresowaniem smakoszy z całego świata.
Źródło: materiały dla prasy, pojemniczek z kawiorem De Jaeger / Fot. http://www.caviar-escargot.com/
Wszystkie jajeczka są ręcznie zbierane, bardzo delikatnie myte oraz poddawane rygorystycznej ocenie. Póki co nie są jeszcze znane wyniki badań dotyczących ich wartości odżywczych. Przypuszcza się, że zawierają one podobne składniki co mięso ślimaka, czyli zawierają duże ilości dobrej jakości białka, a także sporo wapnia, magnezu, miedzi, cynku i jodu.

Śluz ślimaków wykorzystywany jest na szeroką skalę w kosmetologii. We Francji mięczaki są podstawowym składnikiem wielu potraw. Jajeczka ślimaka szarego szturmem zdobywają podniebienia smakoszy. Tak wielka popularność, która wciąż rośnie, może zaszkodzić temu gatunkowi i spowodować jego wyginięcie. Nigdzie nie ma jednak informacji o tym, że planuje się produkcję kawioru winniczkowego. Dlatego nasz polski mięczak może póki co spać spokojnie.

Źródła:
1. Caviar-escargot.com
2. Plantin.com
3. Chefsden.yuku.com

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.