Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6894 miejsce

"Słodkie klimaty" - przepisy na ciasta dla każdego

"Słodkie klimaty" to książka kucharska z przepisami na ciasta i desery, które zostały sprawdzone przez magazyn "Moje gotowanie".

okładka / Fot. Burda KsiążkiLubię piec ciasta i ciastka. Uwielbiam też inne desery, np. gofry czy naleśniki. Pasją cukierniczą zaraziłam się jeszcze w liceum. Od tamtej pory szukam nowych przepisów na pyszne wypieki. Z tego powodu nie mogłam przejść obojętnie wobec książki "Słodkie klimaty".

"Słodkie klimaty" to książka kucharska ze 120 przepisami na ciasta i desery, które zostały sprawdzone przez magazyn "Moje gotowanie". Publikacja została podzielona na 5 części - "Z owocową nutą - tarty, krajanki, szarlotki", "Czekoladowy zawrót głowy - musy, flany ciasta", "Małe co nieco - desery, babeczki, ciastka", "Na przyjęcia duże i małe - torty, tarty, placki, "Na świątecznym stole - makowce, pierniki, mazurki".

Jak możemy przeczytać we wstępie: Choć można dziś wszystko kupić, cukierni jest wszędzie pod dostatkiem, to pieczenie domowych ciast przeżywa renesans. Dobre przepisy są w cenie: powiela się je, gromadzi i dyskutuje o nich na internetowych forach. W tej książce są właśnie dobre przepisy – na każdą porę roku, każdą okazję, łatwiejsze, trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły, ale czasami po prostu brakuje im pomysłu – chociażby na dekorację swojego dzieła (bo, nie oszukujmy się, jemy głównie oczami).

Można skusić się na wypieki z owocową nutą, by przywołać smak lata, także zimową porą - m.in. ciasto ze śliwkami czy truskawkami. Można pokusić się o czekoladę, która kusi i nęci swoim smakiem, m.in. brownie z precelkami, jedwabiście czekoladowa tarta z wiśniami. Można zrobić przeróżne desery, m.in. sorbet truskawkowo-malinowy, tiramisu z granitą. Można także podnieść sobie poprzeczkę i stworzyć niepowtarzalny tort, m.in. trzypiętrowa różana Charlotte, tort bezowy z owocowym kremem chantilly. Ciast nie może także zabraknąć na świątecznym stole bożonarodzeniowym lub wielkanocnym, takich jak m.in. tradycyjna strudla makowa, wieniec wigilijny, mazurek orzechowy.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.