Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Słodkie klimaty" - przepisy na ciasta dla każdego

Weronika Trzeciak
Weronika Trzeciak
okładka
okładka
"Słodkie klimaty" to książka kucharska z przepisami na ciasta i desery, które zostały sprawdzone przez magazyn "Moje gotowanie".

Lubię piec ciasta i ciastka. Uwielbiam też inne desery, np. gofry czy naleśniki. Pasją cukierniczą zaraziłam się jeszcze w liceum. Od tamtej pory szukam nowych przepisów na pyszne wypieki. Z tego powodu nie mogłam przejść obojętnie wobec książki "Słodkie klimaty".

"Słodkie klimaty" to książka kucharska ze 120 przepisami na ciasta i desery, które zostały sprawdzone przez magazyn "Moje gotowanie". Publikacja została podzielona na 5 części - "Z owocową nutą - tarty, krajanki, szarlotki", "Czekoladowy zawrót głowy - musy, flany ciasta", "Małe co nieco - desery, babeczki, ciastka", "Na przyjęcia duże i małe - torty, tarty, placki, "Na świątecznym stole - makowce, pierniki, mazurki".

Jak możemy przeczytać we wstępie: Choć można dziś wszystko kupić, cukierni jest wszędzie pod dostatkiem, to pieczenie domowych ciast przeżywa renesans. Dobre przepisy są w cenie: powiela się je, gromadzi i dyskutuje o nich na internetowych forach. W tej książce są właśnie dobre przepisy – na każdą porę roku, każdą okazję, łatwiejsze, trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły, ale czasami po prostu brakuje im pomysłu – chociażby na dekorację swojego dzieła (bo, nie oszukujmy się, jemy głównie oczami).

Można skusić się na wypieki z owocową nutą, by przywołać smak lata, także zimową porą - m.in. ciasto ze śliwkami czy truskawkami. Można pokusić się o czekoladę, która kusi i nęci swoim smakiem, m.in. brownie z precelkami, jedwabiście czekoladowa tarta z wiśniami. Można zrobić przeróżne desery, m.in. sorbet truskawkowo-malinowy, tiramisu z granitą. Można także podnieść sobie poprzeczkę i stworzyć niepowtarzalny tort, m.in. trzypiętrowa różana Charlotte, tort bezowy z owocowym kremem chantilly. Ciast nie może także zabraknąć na świątecznym stole bożonarodzeniowym lub wielkanocnym, takich jak m.in. tradycyjna strudla makowa, wieniec wigilijny, mazurek orzechowy.
Książka ta zawiera wiele inspirujących przepisów na wypieki. Dzięki niej można odkryć nowe ciasta - m.in. markiza czekoladowo-kawowa, sernik z galaretką, karmelowe suflety z brandy. Niektóre mają zaskakujące połączenia składników - m.in. tarta z jabłkami w czerwonym winie, jabłkowa krajanka z tymiankiem, sernik z gorzką czekoladą i gruszkami, czekoladowo-orzechowe ciasto ze śliwkami.

Niektóre przepisy są proste i szybkie, m.in. italo trifle, babeczki śmietankowo-orzechowe, tarta śliwkowa z migdałami, inne - bardziej pracochłonne, m.in. tarta różana, makowy placek gwiazdkowy, sernik cappuccino. W książce znalazły się zarówno przepisy dla debiutantów, jak i dla prawdziwych miłośników pieczenia. Na pewno wypróbuję kilka przepisów, m.in. domowe pralinki, tarta z ricotty i mascarpone, babka cytrynowa.

Walorem książki są smakowite zdjęcia wypieków i deserów, które zachęcają do pieczenia. Polecam tę książkę miłośnikom książek kucharskich oraz osobom szukającym inspiracji kulinarnych.

od 12 lat
Wideo

Stellan Skarsgård o filmie Diuna: Część 2

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto