Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

11492 miejsce

Slow Majówka na Skarpie już 25 maja

Być Slow czyli porozmawiajmy o kuchni warszawskiej to spotkanie organizowane przez warszawskie convivium Slow Food. Spotkanie w ramach Majówki na Skarpie, imprezy na stałe już goszczącej w kalendarzu wydarzeń kulturalnych stolicy.

logo wydarzenia - Syrenka Slow / Fot. Ewa SzafranowiczW niedzielę 25 maja odbędzie się trzecia edycja największego w Warszawie pikniku znanego pod nazwą: Majówka na Skarpie. Blisko trzydzieści instytucji i organizacji zaproponują w tym dniu prawie siedemdziesiąt wydarzeń zebranych w pięciu ścieżkach tematycznych: sportu i rekreacji, sztuk wizualnych, historii, muzyki i przyrody. Miejscem jest skarpa warszawska wzdłuż Wisły od Żoliborza po Królikarnię.

Parki, alejki, ogrody, skwery, lokale, galerie i muzea otworzą się dla mieszkańców stolicy i turystów. Spotkania, pokazy filmów, warsztaty, spacery z przewodnikami, koncerty, spektakle, targi produktów regionalnych, gry miejskie i wszelkiej innej maści wydarzenia kulturalne i sportowe. Majówka zacznie się w Królikarni gdzie obudzi nas o świcie muzyka eksperymentalna inspirowana przestrzenią Parku Rzeźby a zakończy koncert „Dzika muzyka z serca Polski” Tria Janusza Prusinowskiego w Auditorium Maximum Uniwersytetu Warszawskiego.

W międzyczasie będzie można nauczyć się tworzyć bukiety na warsztatach florystycznych w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego lub też wodować statki w fontannie Muzeum Narodowego. Kupić rekwizyty lub kostiumy teatralne na wyprzedaży w teatrze Polskim albo wziąć udział w spotkaniu „Być Slow czyli porozmawiajmy o kuchni warszawskiej „ organizowanym przez Warszawskie Convivium Slow Food w Fortecy na Zakroczymskiej. Zwłaszcza na to ostatnie wydarzenie warto pójść.

O kuchni stolicy mówi się często, ale czy dostatecznie głęboko zagląda do jej korzeni? Warszawski Slow Food chce przyjrzeć się dokładnie temu tematowi i odpowiedzieć na szereg pytań:

Czy istnieje coś takiego jak lokalna kuchnia warszawska?
Jeśli tak to czym różniła się od kuchni reszty Mazowsza?
Kto mieszał w garnkach stolicy?
Co znajdowało się na stołach mieszkańców na przestrzeni dziejów?
Czy aktualnie można wyodrębniać przepisy „czysto” warszawskie?
Czy są w stolicy miejsca proponujące przepisy lokalne?
Co „słoiki” i „weki” wniosły do kuchni Warszawy?

kawa z marchewki / Fot. Ewa SzafranowiczDla uczestników spotkania warszawski poczęstunek-niespodzianka. Dla najmłodszych Szkoła Gotowania Little Chef poprowadzi kreatywne warsztaty kulinarne. Wszystko to w niedzielę 25 maja w godzinach 14-16 w Fortecy na Zakroczymskiej (tam gdzie w każdą środę odbywa się smakowity slow foodowy targ). Będzie to też doskonała okazja by dowiedzieć się więcej o ruchu Slow Food i zostać nie tylko sympatykiem ale i członkiem.

Więcej informacji na bieżąco:
https://www.facebook.com/SlowFoodWarszawa, zaglądajcie więc każdego dnia jeśli jesteście głodni wiedzy o kuchni naszego miasta.


Szczegółowe informacje co do imprez majówkowych w tym program i mapa wydarzeń dostępne są na stronie: www.drogakultury.waw.pl

Organizatorem Majówki na Skarpie jest Warszawska Droga Kultury na Skarpie – obywatelska, partnerska i nieformalna inicjatywa instytucji leżących na szlaku Skarpy.

Wydarzenie koordynuje Fundacja Culture Shock, partner Warszawskiej Drogi Kultury.
Projekt współfinansowany jest ze środków m.st. Warszawy.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.