Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

176382 miejsce

Słupsk wznowi produkcję sera „Stolper Jungchen”

W słupskim ratuszu uroczyście podpisano umowę o rozpoczęciu produkcji sera typu camembert „Stolper Jungchen” („Słupski Chłopczyk”), opartego na oryginalnej przedwojennej recepturze.

Słupsk wznowi produkcję sera  / Fot. Jarosław SikoraWytwarzaniem specjału zajmie się zakład Produkcyjno-Handlowym Ser-Milk z Zielina. Prawo do używania nazwy, licencję i oryginalną recepturę Słupsk zakupił za 4 tys. euro od bawarskich spadkobierców producenta. - Od 2004 r. miasto Słupsk ma prawa do „Słupskiego Chłopczyka” na terenie Polski. Od 2006 r. na terenie Niemiec. Jesteśmy jedynym dysponentem tego znaku - podkreśla Przemysław Namysłowski, dyrektor Biura Promocji i Integracji Europejskiej Urzędu Miejskiego w Słupsku.

„Stolper Jungchen” był serem pleśniakiem produkowanym w Słupsku od końca XIX wieku do marca 1945 r. Wyróżniały go delikatesowe punkty smakowe, dzięki czemu szybko zyskał znakomitą markę w całych Niemczech - 50 proc. produkowanego przez słupską mleczarnię „Molkereigenosseschaft Stolp G.m.b.H” specjału kupowała stolica Niemiec. - Jego pierwszej degustacji spodziewamy się na początku sierpnia - mówi Stanisław Kazubski, współwłaściciel Ser-Milk. - W sierpniu będzie dostępny w sklepach.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.