Facebook Google+ Twitter

Słynna whiskey jak dopalacze. Nie kupisz jej legalnie

Od 136 lat w Lynchburgu rozlewana jest amerykańska whiskey, Jack Daniel's. Problem, z jakim mierzą się producenci słynnego trunku polega na tym, że w całym hrabstwie obowiązuje prohibicja.

 / Fot. Ahoerstemeier; GNU1.2,wolne zasobyZakaz jest jednak ograniczony do sprzedaży alkoholu, co pozwala na legalną produkcję. Do nabycia w destylarni jest wyłącznie butelka z „edycji kolekcjonerskiej” Jack Daniel’s. Z samego Lynchburga nawet najpopularniejszy No.7 można zamówić jedynie pocztą.

Prohibicję, obejmującą produkcję i sprzedaż, wprowadzono w całym stanie Tennessee w 1910 roku. W wyniku tego, właściciel destylarni, Lem Motlow, przeniósł produkcję do Alabamy i St. Louis. Na próżno, bo niedługo potem podobne prawo wprowadzono i w Alabamie, zaś produkcję w St. Louis wstrzymała ogólnokrajowa prohibicja wprowadzona XVIII poprawką do konstytucji USA w 1920 roku.

Powszechną prohibicję, zresztą fatalną w skutkach, zniesiono w 1933 roku, ale nowela objęła hrabstwa Lynchburg. Motlow, jako senator, lobbował uchylenie zakazu - udało mu się dopiero po czterech latach i w 1938 roku można było wznowić produkcję. Problemy finansowe sprawiły jednak, że whiskey była butelkowana, sezonowan jedynie rok. Na czas II wojny światowej rząd USA zabronił produkcji whiskey. Uchylono ten zakaz dopiero po wojnie. Produkcję trunku przywrócono w 1947 roku.

Amerykańska whiskey wyraźnie odróżnia się od europejskich odpowiedników,
głównie szkockich i irlandzkich, stąd zresztą różnica w pisowni - „whiskey” i „whisky”. Sam Jack Daniel’s jest zresztą klasyfikowany jako odrębny gatunek whiskey, nie będący bourbonem, ale tzw. Tennessy whiskey. Za szczególną kategorię alkoholi trunek z Lynchburga został uznany nawet przez Kongres Stanów Zjednoczonych w 1941 roku.

Jack Daniel zarejestrował gorzelnię w 1863 wieku, mając zaledwie kilkanaście lat (nieznana jest jego dokładna data urodzenia, bo w pożarze Lynchburga spłonęły sądowe dokumenty). Samą produkcję zapoczątkował później. W 1895 roku jeden ze współpracowników zaproponował mu, by trunek zacząć rozlewać w kwadratowych butelkach. Daniels przystał na sugestię i to właśnie butelka jest najbardziej charakterystycznym elementem whiskey z Lynchburga do dzisiaj.

Podobno założyciel destylarni słynął ze słabej pamięci. W 1905 roku przychodząc rano do pracy nie mógł sobie przypomnieć kombinacji otwierającej sejf. Zdenerwowany kopnął metalową skrzynię i w konsekwencji złamał palec u nogi - nie chciał jednak leczyć urazu i stan jego zdrowia stopniowo zaczął ulegać pogorszeniu. Dwa lata później destylarnię przejął wspomniany Lem Motlow, ukochany siostrzeniec Daniela (on sam nigdy nie ożenił się i nie miał dzieci). Zmarł w 1911 roku z powodu zatrucia krwi - jak się okazało, doznał zakażenia sześć lat wcześniej.

Wiadomości24 to serwis tworzony przez ludzi takich ja Ty. Wiesz więcej? Zarejestruj się i napisz swój materiał, dodaj zdjęcia, link, lub po prostu skomentuj. Tylko tu masz szansę, że przeczyta Cię milion!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.