Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

21857 miejsce

Smaczliwka - zielona alternatywa masła

Warto odetchnąć po świętach wykorzystując kulinarne walory smaczliwki jako zielonej alternatywy dla ciężkostrawnych tłuszczów zwierzęcych, których spożywamy zbyt wiele. Oto mój domowy sposób na zielone masło z awokado.

Smaczliwka wdzięczna-awokado/fot.Paulina Plizga Awokado jest rośliną wiecznie zieloną pochodzącą ze strefy subtropikalnej Ameryki. Po polsku obdarzone zostało ładną nazwą - smaczliwka wdzięczna (łac.Persea Scheffer). Owoc smaczliwki dojrzewa prawie pół roku. Ma gruszkowaty kształt i zieloną skórę. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ stanowiący ok. 85 proc. masy owocu. W 100 gramach owocu smaczliwki znajduje się około 220 kalorii, 66 proc. wody, witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H oraz kwas pantotenowy, wapń, fosfor i potas. Zawartość łatwo przyswajalnych nienasyconych tłuszczów sprawia, że awokado powinno być spożywane przez osoby chorujące na miażdżycę jako uzupełnienie diety lub jako alternatywa masła. Guacamole (czyt. głakamol), czyli zielone masło, jest meksykańską pastą ze smaczliwki. Przyrządzenie tego pysznego smarowidła do pieczywa jest bardzo proste. Oto mój domowy sposób:

Najpierw ostrym nożem kroimy dojrzały owoc awokado na pół. Usuwamy pestkę i łyżeczką wydobywamy dokładnie cały miąższ, przekładając go do miseczki. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, gdyż awokado ma tendencję do szybkiego brunatnienia. Dodajemy sól i pieprz według uznania oraz dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek. Można dodatkowo doprawić odrobiną ostrego pieprzu cayenne. Całość miksujemy na jednolitą pastę za pomocą robota kuchennego lub dokładnie rozgniatamy widelcem, aż do otrzymania konsystencji kremu. Przekładamy do maselniczki lub innej małej salaterki. Ozdabiamy plastrami cytryny. Schładzamy w lodówce, po czym podajemy jako przystawkę z pieczywem chrupkim lub stosujemy zamiast masła do słonych kanapek.Guacamole-zielone masło/fot.Paulina Plizga

Awokado można spożywać także w postaci sałatek, we Francji połówki smaczliwki wypełniane są świeżymi krewetkami, Japończycy używają awokado do wegetariańskiego sushi, a w Brazylii pija się rodzaj słodkiego koktajlu mlecznego z awokado.

Smaczliwka znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia i odżywiają cerę, a z pestek tłoczony jest olejek będący bazą kremów.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

witaj. Pastę z awokado możesz przechować 1-2 dni w lodówce, dodatkowo skrapiając ją z wierzchu sokiem z cytryny,co chroni ją przed ściemnieniem ( choć ściemniała jest nadal jadalna). Z jednego awokado uzyskasz pastę na dwuosobową kolację.smacznego

Komentarz został ukrytyrozwiń

Chcę takie masło zrobić. Jak długo ono jest trwałe?tzn. ile mogę je trzymać w lodówce i smarować nim kanapki?

Komentarz został ukrytyrozwiń

łał...smakowicie

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brawo Jadziu, no właśnie z krakersami! to jest pychota!!!Pozdrawiam
;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dzisiaj osobiście popełniłam tę zieloną paćkę. Pyszna! z krakersami!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dzięki Patryk, trochę mi ulżyło :))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ojej, wygląda jak zielona musztarda i tyle. Wszystko w porządku. Zawsze lepiej wiedzieć jak to faktycznie wygląda. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Można kupić Mirku,ale to bardzo proste do zrobienia w domowych warunkach. Jaka by nie była bryja,to zdrowa jest. ;-)
A bigos to pewnie też nieszczególnie by wyglądał na zdjęciu, ale to pewnie zależy też od fotografa.
Widocznie nie powinnam robić zdjęć żywności :-/ wiec nie będę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Unikanie zielonej brei nie przyczyni się do wiecznego żywota... :)
Plus za ciekawostkę. Istotnie, to zdjęcie nie zachęca, ale żabie udka pewnie też odbieraja apetyt...
Czy to to można kupić czy samemu trzeba zrobić?
A system dodawania plusów (i minusów) nadal szwankuje?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Smaczny artykuł, ale to zdjęcie smarowidła to trzeba było sobie darować.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.