Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczliwka - zielona alternatywa masła

Paulina P.
Paulina P.
Smaczliwka wdzięczna-awokado/fot.Paulina Plizga
Smaczliwka wdzięczna-awokado/fot.Paulina Plizga
Warto odetchnąć po świętach wykorzystując kulinarne walory smaczliwki jako zielonej alternatywy dla ciężkostrawnych tłuszczów zwierzęcych, których spożywamy zbyt wiele. Oto mój domowy sposób na zielone masło z awokado.

Awokado jest rośliną wiecznie zieloną
pochodzącą ze strefy subtropikalnej Ameryki. Po polsku obdarzone zostało ładną nazwą - smaczliwka wdzięczna
(łac.Persea
Scheffer). Owoc smaczliwki dojrzewa prawie pół roku. Ma gruszkowaty kształt i zieloną skórę. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ stanowiący ok. 85 proc. masy owocu. W 100 gramach owocu smaczliwki znajduje się około 220 kalorii, 66 proc. wody, witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H
oraz kwas pantotenowy, wapń, fosfor i potas. Zawartość łatwo przyswajalnych nienasyconych tłuszczów sprawia, że awokado powinno być spożywane przez osoby chorujące na miażdżycę
jako uzupełnienie diety lub jako alternatywa masła. Guacamole
(czyt. głakamol), czyli zielone masło, jest meksykańską pastą ze smaczliwki. Przyrządzenie tego pysznego smarowidła do pieczywa jest bardzo proste. Oto mój domowy sposób:

Najpierw ostrym nożem kroimy
dojrzały owoc awokado na pół. Usuwamy pestkę i łyżeczką wydobywamy dokładnie cały miąższ, przekładając go do miseczki. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, gdyż awokado ma tendencję do szybkiego brunatnienia. Dodajemy sól i pieprz według uznania oraz dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek. Można dodatkowo doprawić
odrobiną
ostrego pieprzu cayenne. Całość miksujemy na jednolitą
pastę za pomocą robota kuchennego lub dokładnie rozgniatamy widelcem, aż
do otrzymania
konsystencji kremu. Przekładamy do maselniczki lub innej małej salaterki. Ozdabiamy plastrami cytryny. Schładzamy w lodówce, po czym podajemy jako przystawkę z pieczywem chrupkim lub
stosujemy zamiast masła do słonych kanapek.

Awokado można spożywać także w postaci sałatek, we Francji połówki smaczliwki wypełniane są świeżymi krewetkami, Japończycy używają awokado do wegetariańskiego sushi, a w Brazylii pija się rodzaj
słodkiego koktajlu mlecznego z awokado.
Smaczliwka znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia
i odżywiają cerę, a z pestek tłoczony jest olejek będący bazą kremów.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto