Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

113213 miejsce

Smaczna i zdrowa herbatka domowa. W dodatku: śląska!

Współautorzy: Barbara Podgórska

Polecamy znakomitą herbatę ziołową sumptu. Trwa jeszcze na szczęście wiosna - znakomita pora na pozyskanie większości potrzebnych surowców roślinnych, ziół, kwiatów, liści, pędów.

 / Fot. Barbara Podgórska / Fot. Barbara Podgórska
Na wszystkie owoce i wrzos musimy nieco poczekać, do jesieni. Zresztą herbatkę robimy etapami, nie spiesząć się, po kolei zrywając i susząc rośliny.

Podajemy recepturę wypróbowaną, gdyż niegdyś chętnie stosowaną na Śląsku. Można oczywiście robić od niej odstępstwa, ujmować składników, albo wzbogacać dodatkiem innych. Zawsze herbatka będzie pyszna!

A oto przepis: Młode pędy świerków, liście podbiału, pokrzywy, truskawek, pędy tasznika, skrzypu polnego, bratków polnych, mięty pieprzowej, melisy, liście czarnej porzeczki, kwiaty lipy, suszone skórki z jabłek, kwiaty dzikiej róży, owoce dzikiej róży, kwiaty czarnego bzu, przemrożone przymrozkami owoce jarzębiny, kwiat wrzosu. Wszystkie składniki dobrze wysuszyć osobno,  / Fot. Polecamy znakomitą herbatę ziołową sumptu. Trwa jeszcze na szczęście wiosna - znakomita pora na pozyskanie większości potrzebnych do niej surowców rowymieszać razem, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Po zaparzeniu  / Fot. Barbara Podgórskawrzątkiem serwujemy jako smaczną i zdrową herbatę domową.

Amatorzy słodkości oczywiście dosłodzą napar cukrem, miodem konfiturą. Ale i bez tego każdy z chęcią się napije! Na fotografiach kilka "surowców".

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.