Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

12272 miejsce

Smaki Ponidzia i... smakowity blog

Pojechaliśmy na Ponidzie, zaproszeni przez Małgosię Donoch, szukać tradycyjnej, regionalnej, ludowej kuchni. Znaleźliśmy... Basię Trzcinę i jej nowoczesny blog kulinarny

 / Fot. Barbara Trzcina
Barbara oprowadzała nas po podziemiach wiślickiej kolegiaty i po Domu Długosza. Od słowa do słowa, zgadaliśmy się, że mamy pokrewne, kulinarne zainteresowania. No, może nie zupełnie, gdyż nas interesuje kuchnia staropolska, staroświecka i ludowa, a Basię, na wskroś nowoczesna, czy raczej współczesna. Jednak pewne inspiracje regionalne w potrawach, jakie prezentuje na swoim blogu, pozwalają się odkryć.
 / Fot. Barbara Trzcina
Nas urzekł przepis na kopytka z dyni, gdyż wojażując w okolicach Buska Zdroju, podziwialiśmy poletka z kolorowymi, okazałymi baniami. Akurat jest sezon na to przepyszne warzywo.

Autorski blog Basi nosi tytuł: My tasty kitchen. http://mytastykitchen.weebly.com/
 / Fot. Barbara Trzcina
Stronka może się podobać. W optyce jest jasna, pogodna, czytelna, bez natłoku rozmaitych elementów, logiczna, zachęcająca do pozostania na niej. Zawartość też jest ciekawa, gdyż prezentowane przepisy są niewyszukane, nieskomplikowane, a przy tym niebanalne, co jest ogromną zaletą. Receptury i kuchenne procedury nie są monstrualnie rozdęte, co mogłoby odstraszać potencjalnych odbiorców. Wielkim walorem bloga są estetyczne fotografie prezentowanych smakołyków.

Basia nie jest skłonna do rozmów o sobie. Udało się nam jednak skłonić ją do odrobiny wyznań. Stronę prowadzi od niedawna, od kilku miesięcy i wkłada w nią dużo serca. Lubi też muzykę, sport i podróże.
 / Fot. Barbara Trzcina
- Muzykę kocham, pozwala na chwilę relaksu, oderwania się od rzeczywistości, na moment zapomnienia. Paru zespołom jestem wierna od lat: U2, Coldplay, The National. Nie wymienię wszystkich, bo jest ich zbyt dużo. Sport jest stworzony dla mnie, wycieczki rowerowe, biegi, jazda na łyżwach. Gdybym była osobą zamożną, obleciałabym cały świat. Ale i Polska to bardzo ciekawy i piękny kraj, dlatego staram się zwiedzać ją, gdy tylko mogę.
 / Fot. Barbara Trzcina
- Gotowałam od dziecka, najpierw obiady dla rodziców, teraz posiłki dla rodzinki i przyjaciół. Moja kuchnia jest łatwa, bardzo smaczna, przy tym niebanalna. Kocham jeść! Nie skupiam się na jednym rodzaju dań, gotuję tak, jak podpowiada mi... podniebienie. Preferuję szeroki wachlarz smaków Uwielbiam odkrywać nowe potrawy, poznawać dania z rozmaitych zakątków świata. Lubię makarony na różne sposoby, czyli kuchnię włoską, chwalę sobie aromatyczne dania indyjskie albo chińskie. Moim popisowym daniem są pierogi z różnymi farszami. Uwielbiam też curry z rybą. Rodzinka lubi moje zupy, jak również spaghetti bolognese. Moją specjalnością jest także pizza, która nieodmiennie wzbudza entuzjazm gości i domowników.
 / Fot. Barbara Trzcina
- Stron kulinarnych jest teraz mnóstwo; Polacy oszaleli na punkcie gastronomii... Chciałabym, by strona była inspiracją dla tych, którzy dopiero uczą się gotować, i dla tych, którym nudzi się tradycyjny polski schabowy. Staram się rozwijać, dużo czytam na tematy kulinarne, oglądam programy, chcę być zorientowana. Marzy mi się własna restauracja. Choć na chwilę obecną to tylko marzenia, w przyszłości, być może się spełnią...
 / Fot. Barbara Trzcina / Fot. Barbara Trzcina
Poza tym szczycę się bardzo ciekawą pracą. Pracuję w Muzeum Regionalnym w Wiślicy. Móc być w wyjątkowym miejscu, obcować z najstarszymi zabytkami w Polsce, przebywać z ludźmi, opowiadać im o Wiślicy, o jej fascynującej przeszłości, to ogromna przyjemność. Nie mniejsza niż gotowanie, jedzenie i... blogowanie.

Tutaj kawałek smakowitego bloga:http://d.wiadomosci24.pl/g2/pdf/574_d6f021606188f9aa3b42e6041d294b5c.pdf

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.