Facebook Google+ Twitter

Smalec z dioksynami na Warmii i Mazurach

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2008-12-11 13:05

Na Warmię i Mazury nie trafiło irlandzkie mięso skażone dioksynami, ale w sklepach województwa warmińsko-mazurskiego sprzedano smalec pochodzący prawdopodobnie ze skażonych świń. Wojewódzki inspektor sanitarny Janusz Dzisko poinformował, że próbki smalcu zostały przekazane do badań w Puławach.

Dodał, że do sklepów w regionie mogła trafić też rozdrobniona kiełbasa z województwa kujawsko-pomorskiego, która zawierała składnik skażonej irlandzkiej wieprzowiny.

Dioksyny to substancje chemiczne. Irlandzka wieprzowina zawierała dawkę dwustukrotnie przekraczającą przejęte normy. Prawdopodobnie irlandzkie świnie były karmione przesmażonymi i przepalonymi olejami jadalnymi. Eksperci podkreślają, że jednorazowe zjedzenie mięsa skażonego dioksynami, jest niegroźne.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.