Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1688 miejsce

"Soki i koktajle świata" - owocowe inspiracje

Publikacja "Soki i koktajle świata" Beaty Pawlikowskiej zawiera ponad 70 przepisów na owocowe napoje z różnych zakątków świata.

okładka / Fot. Weronika TrzeciakBardzo lubię koktajle i soki owocowe. Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy, sok z jabłek, koktajl truskawkowy oraz malinowy - to moje ulubione smaki. Są słodkie, orzeźwiające i doskonałe nie tylko w upalne dni. A przede wszystkim zdrowe i pełne witamin. Dlatego nie mogłam przejść obojętnie wobec książki "Soki i koktajle świata".

Publikacja "Soki i koktajle świata" zawiera ponad 70 przepisów na owocowe napoje z różnych zakątków świata. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: Kiedy wróciłam z pierwszej wyprawy do Ameryki Południowej, pierwszą rzeczą, jaką zrobiła  po odespaniu podróży, było kupienie porządnego, szklanego miksera. Robię soki i koktajle ze świeżych owoców i warzyw. Opracowałam moje własne ulubione przepisy.

Aby zrobić przepyszne soki i koktajle, potrzebne jest jedno z trzech urządzeń - mikser (blender), sokowirówka lub wyciskarka. W domu mam przestarzałą sokowirówkę pamiętającą jeszcze czasy PRL-u i mikser z "nóżką". Ale myślę o blenderze ze szklanym pojemnikiem. Dzięki niemu miksowane produkty nie rozpryskują się po całej kuchni.

sok z mango / Fot. Weronika TrzeciakBeata Pawlikowska gdy przygotowuje potrawy, stosuje filozofię pięciu przemian, o której pisałam wcześniej. Natomiast, jako że jest weganką, pije tylko soki i koktajle ze świeżo wyciskanych owoców bez cukru i mleka. Mnie to jednak nie przeszkadzało, gdyż do soków i koktajli nigdy nie używam cukru. Zaś zamiast wody, mogę dodać mleka lub jogurtu.

Niektóre soki i koktajle proponowane przez autorkę mogą wzbudzić zdziwienie z uwagi na połączenie składników, jak np.: koktajl z melona i moreli z bazylią, sok z selerem, sok z buraków i śliwek, sok morelowo-jabłkowy z pietruszką, sok paprykowo-jabłkowy. I do tych podchodzę z pewnym dystansem.

koktajl pomarańczowy, który wyszedł mi bardziej bananowy / Fot. Weronika TrzeciakJednak wiele soków i koktajli kusi swoim opisem. Jako pierwszy zrobiłam koktajl pomarańczowy, jako że uwielbiam ten owoc. W przepisie były: sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy i jeden banan, które należało zblendować. Jednak ja użyłam jednej dużej pomarańczy i małego banana. Niestety banan zdominował smak napoju, co mi nie za bardzo pasowało. Na pewno zrobię go jeszcze raz.

koktajl z mango i pomarańczy / Fot. Weronika TrzeciakWypróbowałam także koktajl z mango i pomarańczy. Jak zauważa autorka: dojrzałe mango jest słodkie z cudownie egzotyczną, pikantną, żywiczą nutą. Pomarańcza dodatkowo podkreśla jego słoneczną, optymistyczną naturę. (...) Esencja tropikalnej energii. Muszę przyznać, że koktajl z mango i pomarańczy jest przepyszny - słodki, gęsty i pożywny. W gorące dni prawdopodobnie dodam do niego kostki lodu.

miks dwóch przepisów - koktajl truskawkowo-pomarańczowy z dodatkiem banana / Fot. Weronika TrzeciakSpróbowałam również zrobić koktajl truskawkowo-pomarańczowy. Jednak dałam za dużo truskawek, przez co nie było czuć pomarańczy. Poza tym był nieco kwaskowy. Z uwagi na to, że nie chciałam dodawać cukru, postanowiłam więc nieco zmodyfikować przepis i zmiksowałam pół banana. I po raz kolejny banan, mimo że nie był cały, trochę zdominował smak napoju. I sprawił, że stał się on nieco słodszy, o co mi chodziło. Być może Beata Pawlikowska używa innych bananów, niedostępnych w Polsce, które mają mniej wyrazisty smak. Ostatecznie wyszedł mi miks dwóch przepisów - na koktajl truskawkowo-pomarańczowy (różowy kolor napoju) i kremowy koktajl truskawkowo-pomarańczowy (dodany banan, ale nie za dużo, by nie zmienić koloru).


Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.