Facebook Google+ Twitter

Sop buntut - oxtail soup - zupa ogonówka po indonezyjsku

Zapraszam wszystkich na wycieczkę do kuchni indonezyjskiej - dzisiaj podaję na stół - ogonówkę!

Składniki:

500 gram mięsa wołowego (część ogonowa)
1,5 litra wody
2 łyżki stołowe soli
3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
4 goździki
ok. 4 cm imbiru, który należy rozgnieść
20 dag ziemniaków - pociąć w kostkę
20 dag marchewki - pociąć w kostkę
2 pomidory - posiekać w kawałki średniej wielkości
1 seler (posiekany)
sok wyciśnięty z 2 limonek

Warzywa do zblenderownia w mikserze :

5 ząbków czosnku
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki herbacianej pieprzu niezmielonego - przed zblenderowaniem podsmażyć (wyprażyć) pieprz na rozgrzanej patelni (bez oleju), co nada mu odpowiedni aromat po zmieleniu
1/4 gałki muszkatułowej

Sposób przyrządzenia zupy:

Moja Zupa / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszek1. Zagotować mięso z kośćmi do uzyskania jego odpowiedniej miękkości. Wodę, która wyparuje uzupełniamy do stanu wyjściowego. W trakcie gotowania wywar należy osolić.

2. Zmieloną w blenderze "masę cebulowo - czosnkową" plus goździki i imbir podsmażyć do wytrącenia się miłego zapachu, a następnie dodać do gotującego się wywaru.

3. Dodać do zupy posiekaną marchewkę i ziemniaki. Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

4. Ostatni etap to dodanie posiekanych pomidorów i soku z limonki. Na tym zakończyć gotowanie. Pomidory „dojdą” do odpowiedniej miękkości dzięki temperaturze zupy, bez potrzeby gotowania.

Przygotowana przez nas zupa zdoła zaspokoić 3 biesiadników.

Podawać na ciepło, z ryżem lub chlebem.

Smacznego Koleżanko i Kolego.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Pierwszy przepis niestety nie dla mnie...bo mięsny. Ale innym życzę smacznego.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zostanę tutaj smakoszem wszystkich przepisów na 5+ :)
Dzisiaj zaklikałam się na komputerze przy 9 potrawach,
od poniedziałku przenoszę się z komputera do kuchni :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

@Szczurzewska: Więc proszę spróbować i mam nadzieję że to wprawi Cie w dobry nastrój :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Każda potrawa tak pięknie podana, nie sposób się nie skusić :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.