Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

15726 miejsce

Spotkanie Jana Kuronia z czytelnikami

9 grudnia o godz. 18.00 w Empiku Junior w Warszawie odbędzie się spotkanie z Janem Kuroniem, autorem książki „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”, która ukazała się 18 listopada nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.

 / Fot. mat. organizatoraJan Kuroń w książce „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” udowadnia, że samodzielne przygotowywanie jedzenia nie musi zajmować więcej niż 20-30 minut i może być przy tym smaczne i zdrowe. Autor podpowiada jak odpowiednio zaplanować zakupy, by kupować bardziej świadomie i nie ulegać sklepowym promocjom. Dużą uwagę zwraca na niemarnowanie jedzenia – mówi, że to jego jedna z głównych zasad postępowania w kuchni, zasad, które wpoił mu Tata- Maciej Kuroń.

W książce znajdują się także porady jakie produkty zawsze powinny znajdować się w domu, co powinniśmy trzymać w swojej spiżarni, na półkach, w szafkach, które produkty można schować do lodówki, a które można mrozić. Znajdziemy tu też dużo
wspaniałych przepisów na smaczne dania i desery. Na długie jesienne wieczory Autor proponuje np. pieczoną łopatkę z warzywami korzennymi i podpowiada jak można wykorzystać ją w inny sposób, niż tylko na obiad. W rozdziale „Kupuj lokalnie, gotuj globalnie” stawia na wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Uważa, że nasze polskie produkty są najlepsze i właśnie lokalnym produktom placuszki z botwiny zawdzięczają wspaniały i delikatny smak. Przepis na pasztet z kaczki z żurawiną i porto pokazuje, że można przyrządzić wykwintne danie naprawdę niskim kosztem.

Łasuchy znajdą sporo przepisów na słodkości. Aneta Kuroń - żona autora, twierdzi, że „w tym duecie to ona jest słodka, a on zdecydowanie bardziej wytrawny”, dlatego też ten rozdział przygotowany jest przez Nią. Prócz przepisów na np. bezę włoską czy ciasto ucierane ze śliwkami, Autorka dzieli się przydatnymi wskazówkami, które mogą stać się bazą dla deserów lub inspiracją do tworzenia nowych potraw.

„Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” to jedna z pierwszych książek kulinarnych, którą wzbogacono o treści multimedialne, takie jak filmy czy dodatkowe zdjęcia. Odtworzenie zakodowanych treści możliwe jest dzięki bezpłatnej aplikacji TAP2C dostępnej w systemach Android oraz iOS.


Wstęp wolny.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.