Facebook Google+ Twitter

Starbucks® Origin Espresso – kawa pełna ekspresji

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2014-10-27 16:44

Już we wrześniu sieć kawiarni Starbucks® wprowadza do swojej oferty Origin Espresso, czyli możliwość wyboru ziaren, na bazie których powstaną nasze ulubione Americano, Latte, Cappuccino czy Caramel Macchiato.

Już we wrześniu sieć kawiarni Starbucks® wprowadza do swojej oferty Origin Espresso, czyli możliwość wyboru ziaren, na bazie których powstaną nasze ulubione Americano, Latte, Cappuccino czy Caramel Macchiato. Oprócz obecnie dostępnej legendarnej mieszanki Starbucks Espresso Roast®, pojawią się również ziarna kawy Starbucks Guatemala Antigua®. Kawa dostępna w ramach Origin Espresso będzie się cyklicznie zmieniać, by każdy Gość mógł poznać wyjątkowe walory ziaren kawy z całego świata i sam zdecydować, który wybrać do swojego napoju.

Magia i moc espresso

"Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość." – mawiał Charles-Maurice de Talleyrand . Takie właśnie jest espresso. To bardzo aromatyczna i intensywna w smaku porcja kawy, która potrafi dodać energii na cały dzień. Espresso powstaje w specjalnych ekspresach, w których gorąca woda pod wysokim ciśnieniem przepływa przez drobno zmielone ziarna kawy. Nazwa espresso pochodzi od włoskiego sformułowania „espressivo” oznaczającego „wyrazisty, wyraźny”. Niektórzy sądzą też, że etymologia wywodzi się od włoskich słów „es presso”, czyli „pod ciśnieniem”. Perfekcyjny shot espresso to 30 mililitrów kawy. Składa się on z trzech uzupełniających się nawzajem warstw: cremy, body i serca. Crema to pianka na powierzchni espresso. Dodaje słodkiego smaku napojowi. Body to środkowa warstwa shotu espresso. Ma ciemnobrązowy kolor. Serce espresso możemy odkryć na spodzie. Jest esencją kawy, źródłem mocy i intensywności.

Wyraź siebie ze Starbucks® Origin Espresso

W kawiarniach Starbucks® rusza projekt Origin Espresso, dzięki któremu goście sami będą mogli wybrać ziarna kawy do swojego napoju. Oprócz tradycyjnej mieszanki Espresso Roast®, mieszanki kaw z Ameryki Łacińskiej oraz Azji i Pacyfiku, w ofercie pojawią się również ziarna kawy z innych zakątków świata. Na początek goście będą mogli odkryć magię Ameryki Łacińskiej i przenieść się do Gwatemali dzięki ziarnom kawy Starbucks Guatemala Antigua®. Ziarna z Gwatemali mają delikatniejszy smak i charakteryzują się kakaowymi nutami. Są średnio palone, co sprawia, że kawa Starbucks Guatemala Antigua® świetnie komponuje się z mlekiem, a więc jest idealna jako podstawa popularnych napojów takich jak Latte czy Cappuccino.

Kawa z certyfikatem

Kawa ziarnista Starbucks Guatemala Antigua® posiada certyfikat C.A.F.E. Practices (CoffeeAnd Farmer Equity) nadawany przez stronę trzecią i świadczący o wysokiej jakości ziaren i etycznym ich pozyskiwaniu. Certyfikat potwierdza również transparentność ekonomiczną na plantacjach, poszanowanie praw człowieka i zachowanie wszelkich norm dotyczących prawa pracy oraz dbanie o ekologiczność upraw. Program praktyk C.A.F.E. współtworzony jest przez organizację pozarządową Conservation International (CI), która od lat walczy o utrzymanie bioróżnorodności na świecie.

Przyjdź do kawiarni Starbucks® i odkryj swoje „kawowe ja” ze Starbucks® Origin Espresso!

_______________________________________________________________________________________________________________
Czy wiesz, że?

Pierwsze ekspresy ciśnieniowe zaczęto konstruować na początku XX wieku. W 1901 roku Luigi Bezerra stworzył maszynę, w której do przyrządzenia espresso używało się pary wodnej. Około 30 lat później Francesco Illy zmodyfikował pomysł swojego rodaka i przedstawił światu ekspres wykorzystujący sprzężone powietrze. W 1945 roku Giovani Achille Gaggia zaprezentował sprężynowo-tłokowy zaparzacz do kawy z sitkiem kolbowym.

Gwatemala to 8. co do wielkości producent kawy na świecie. Rocznie produkuje się tam około 250 tysięcy ton kawy. W tym kraju rośnie ponad 775 milionów kawowców, które uprawia się głównie na wysokościach powyżej 1524 metrów n.p.m. Pierwsze plantacje kawowca powstawały w latach 1750-60, jednak na skalę przemysłową kawę zaczęto tam uprawiać dopiero pod koniec XIX wieku dzięki niemieckim osadnikom. Gwatemala to region magiczny. Z plantacji położonych na stokach gór i starych stożkach wulkanicznych pochodzą ziarna cenione za swą jakość i wyjątkowość na całej kuli ziemskiej. Region Antigua, z którego Starbucks® pozyskuje ziarna, porównywana jest do Burgundii czy Szampanii. Dzięki bliskości trzech wulkanów kawa nabiera specyficznego delikatnie dymnego i ziemistego aromatu.
(Katarzyna Tarmas)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.