Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

26022 miejsce

Stewia - zdrowy zamiennik cukru

Sposób na słodkość bez kalorii. Nie trzeba pić już gorzkiej herbaty w czasie odchudzania!

Cukier często nazywany jest „białym zabójcą" ze względu na wiele niebezpieczeństw, które ze sobą niesie. Nadmiar cukru powoduje otyłość poprzez odkładanie się w organizmie w postaci tłuszczu. Jest również powodem powstawania cukrzycy, powoduję także próchnicę. Jest źródłem pustych kalorii, lecz mało kto nie korzysta z niego każdego dnia, słodząc kawę i
herbatę.

Dużo ludzi nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Najbardziej uciążliwa jest pokusa słodkiego smaku cukru, gdy stosujemy dietę i postanowiliśmy schudnąć. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po słodziki, które mają także swoje wady. Wiele osób po wypiciu czy też zjedzenia dania z dodatkiem słodzika, ma jeszcze większą ochotę na cukier, a sam dodatek słodzika nie oznacza, że produkt jest „lekki“, ponieważ odpowiedniki często dostarczają takich samych ilości kalorii. Istnieje również inna alternatywa cukru pochodzenia naturalnego, która stosowana jest przez miliony ludzi, jako naturalny słodzik.

Jest nią stewia (Stevia rebaudiana) pochodząca z Paragwaju, to roślina o wyjątkowo słodkich liściach (słodszych od cukru o 250-450 razy), które zawierają glikozydom, który nie ma kalorii i dlatego jest wspaniałym zamiennikiem cukru np. dla diabetyków, oraz osób chcących schudnąć lub porostu dla tych, którzy nie chcą narażać się na uboczne działanie cukru. Suszone liście stewi można rozpuszczać w wodzie i alkoholu, a także dodawać do dań, swych właściwości nie traci nawet w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Używając jej zamiast cukru można bezkarnie i bez konsekwencji rozkoszować się słodkim smakiem i nie bać się o kalorie i nadmierne wydzielanie insuliny, która jest odpowiedzialna za podwyższony poziom glukozy we krwi.

Paragwajczycy stosują stewie do leczenia nadciśnienia tętniczego i otyłości. W jej skład wchodzi również szereg witamin z grupy B, witamina C, beta-karoten, a także magnez i rutyna. W przeciwieństwie do cukru nie powoduje procesów fermentacyjnych w jelitach. Na szklankę herbaty wystarczy 1/5 łyżeczki suszu. Stewie można kupić w sklepach zielarskich w postaci suszonych liści a także proszku, tabletek i płynu lub zdecydować się na samodzielną hodowlę.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.