Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

7425 miejsce

Stylowy kalendarz kulinarny Magdy Gessler na 2017 rok

Kalendarz kulinarny Magdy Gessler zawiera 40 inspirujących przepisów dla całej rodziny.

okładka / Fot. Weronika TrzeciakLubię oglądać programy kulinarne "Kuchenne rewolucje" oraz "MasterChef". Jedną z bardziej barwnych postaci jest Magda Gessler, która jest apodyktyczna, ale profesjonalna. Restauratorka budzi skrajne emocje z powodu swojego gwałtownego zachowania, które nie wszystkim się podoba. Jednak rekompensuje to umiejętnością zarządzania ludźmi i dużą wiedzą kulinarną, które są niezbędne w tym fachu. Niedawno ukazał się jej kalendarz kulinarny na 2017 rok, który chciałam mieć.

kartki z kalendarza / Fot. Burda KsiążkiKalendarz kulinarny Magdy Gessler na 2017 zawiera proste, ale inspirujące przepisy na dania dla całej rodziny. Wśród nich znalazły się receptury na sałatki, dania główne oraz desery. Dzięki nim można przyrządzić rodzinne śniadanie, obiad lub wystawną kolację. Wszystko zależy od naszych potrzeb.

kartka z przepisami / Fot. Burda KsiążkiW kalendarzu znalazły się przepisy na dania świąteczne, m.in. żurek wielkanocny z oscypkiem mięsne, m.in. potrawka z kurczaka z musztardą dijon i serem gruyere oraz jarskie, m.in. chłodnik z awokado, melona i świeżych ogórków.

Na pewno wypróbuję kilka przepisów z kalendarza Magdy Gessler - wydają się proste. Zainteresowały mnie m.in. takie dania jak schab aromatyczny wykwintny, naleśniki kijowskie, pierogi z kurkami. Polecam ten kalendarz miłośnikom gotowania, Magdy Gessler oraz osobom, które poszukują oryginalnego kalendarza.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Miałam Ciocię Marię, była chodzącą książką kucharską. Była niezamężna. Znakomicie znała się na kuchni. Wiedziała co i jak się robi, przyrządza i jak smakuje, chociaż NIGDY, nigdy w kuchni niczego nie ugotowała i nie zrobiła. Po prostu TYLKO się przyglądała.
Następne co zrobię to spiszę moje sposoby na gotowanie i sporządzanie potraw. Są tacy co twierdzą, że w poprzednim życiu byłam albo fryzjerką albo kucharką. ;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

"Smakować", "wykwintne" ... to są pewne kryteria.
Którymi niekoniecznie musimy się posługiwać.
Na przykład na mojej, krótkiej liście kryteriów, te są na samym końcu.

Chodzi o coś innego. O więcej zaufania do samego siebie.
O to, żeby nie dać sobie wmówić czegoś, do czego nie byliśmy i nie jesteśmy w ogóle przekonani. Niemożliwe? Jak najbardziej możliwe. Dzisiaj w szczególności.

I żeby nie musieć powtarzać po "wieszczu": "Boże, ratuj, jak to mnie zachwyca, kiedy mnie nie zachwyca?" ;)

Wtedy, kiedy szczerze zachwyca - ja nie mam nic przeciwko :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zacytowane przez Pana zdania miały być wprowadzeniem do recenzji. Skoro jest to kalendarz Magdy Gessler, to chciałam coś o niej napisać, m.in. że jest restauratorką z dużą wiedzą i zmysłem kulinarnym. Moim zdaniem ma to wiele wspólnego z kalendarzem, w którym są przepisy.

Wiedza kulinarna jest raczej niezbędna, by stworzyć przepis na danie, które w założeniu ma smakować innym. Jeśli chodzi o kwestię smaku i estetyki, to można je ocenić dopiero po wypróbowaniu danej receptury. Niestety w kalendarzu nie ma zdjęć potraw, jedynie czarno-białe grafiki składników. Nie wiem, czy pisanie o wspomnianych kryteriach w recenzji jest właściwym miejscem...

Nikt Pana nie zmusza do poddawania się "dyktatowi apodyktycznych kreatorów ludzkich wyobrażeń". Każdy ma wolną wolę i własny gust, także żywieniowy ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jedną z bardziej barwnych postaci jest Magda Gessler, która jest apodyktyczna, ale profesjonalna. Restauratorka budzi skrajne emocje z powodu swojego gwałtownego zachowania, które nie wszystkim się podoba.
Jednak rekompensuje to umiejętnością zarządzania ludźmi i dużą wiedzą kulinarną, które są niezbędne w tym fachu.
---------------

No tak, tylko jak to się ma do przepisów w kalendarzu?
Apodyktyczność, zarządzanie - są przydatne w prowadzeniu restauracji.
Wiedza kulinarna? Według jakich kryteriów?
Smaku? Obawiam się, że każdy ma tutaj swoje własne kryteria.
Estetyki? Jak wyżej.
Zdrowia? W oparciu o co? O jakie dowody?

Jak większość marketingowców dzisiaj, pani Gessler stara się sprzedać nam swoją wersję, stara się nas "pouczać i dyktować to, jakie my mamy mieć wyobrażenia, sugerując, że inne są "gorsze".
Kto się podda, ten ... się podda ;)
Ja ze stoickim spokojem - odmawiam dyktatowi apodyktycznych kreatorów ludzkich wyobrażeń.

Co więcej o co ważne - wiem jak jeść zgodnie ze swoimi własnymi kryteriami.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.