Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

96586 miejsce

Sushi - czy wiesz, co jesz? - posłuchaj eksperta

- Sushi podawane w Polsce znacznie odbiega od standardów japońskich, ale skoro smakuje, to dlaczego nie jeść? - mówi Jacek Wan, japonista, specjalista od tematyki Dalekiego Wschodu, dziennikarz i prekursor sushi w Polsce.

 / Fot. Lotus HeadJacek Wan zrealizował 51 odcinków programu telewizyjnego Między Wschodem a Zachodem, emitowanego przez telewizję Polsat. Jest twórcą dwóch pełnometrażowych filmów dokumentalnych: Wielkanoc na Amorgos, i Orzeł i chryzantema. Obecnie jest korespondentem PAP w Pekinie.

Wan jest także restauratorem. W 2010 roku otworzył w Warszawie japońską restaurację Tsubame. Ciekawostką lokalu jest niewielka grota solna.

Zapraszam na kulinarną i muzyczną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni.





Nagranie zrealizowano w Fotoplastikonie Warszawskim podczas wernisażu wystawy Kimono contra garnitur. Japonia z lat 60 (marzec 2011)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Bardzo ciekawa rozmowa, gratuluję! Chętnie skosztowałabym typowo japońskiego sushi.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Zobacz także:

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.