Susz jajeczny stosuje się w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w ciastkarstwie, piekarnictwie, garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajko.
Zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim, Janusz Walczak poinformował, że szkodliwy susz jajeczny produkowały dwie firmy.
Firmy Viga Egg i Ovomar mieszczące się w podkaliskim Dojutrowie zostały zamknięte. Jedna należała do aresztowanego już mężczyzny, a druga - do jego byłego współpracownika. Nieuczciwi producenci używali także do produkcji zepsutych jaj.
Interia.pl podaje, iż prokuratura wie, że produkt ten nabyło kilkudziesięciu odbiorców na terenie Polski. Firmy, które kupowały podrabiany susz, nie wiedziały, że padły ofiarą oszusta. Z dokumentów, które przedstawiano klientom wynikało, że susz był tylko z jajek ( w rzeczywistości był to susz rybny z dodatkiem wapnia, zawierający śladowe ilości jaj).
Śledczy sprawdzają do których krajów susz był eksportowany.
Zobacz też, co na ten temat napisała Rzeczpospolita i Polskieradio
Rozpoczął się konkurs Dziennikarz obywatelski 2011 Roku.
Zgłoś swój materiał! Zostań najlepszym dziennikarzem 2011 roku. Wygraj jedną z ośmiu zagranicznych wycieczek.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?