Facebook Google+ Twitter

Świąteczny konkurs. Sprawdź, kto wygrał książkę! [ROZWIĄZANIE]

Jakich dań nie może zabraknąć na Waszych świątecznych stołach? Bez której potrawy nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Napiszcie i wygrajcie książki od Wydawnictwa Skrzat.

 / Fot. Archiwum PolskapresseWigilia już za kilka dni. We wszystkich domach wrą przygotowania - myślimy nie tylko o tym, jak przystroić choinkę, ale przede wszystkim o tym, co postawić na świątecznym stole. A bożonarodzeniowych przysmaków jest co niemiara!

Karp, śledzie, pierogi, kapusta z grochem, kluski z makiem, kutia... W zależności od tego, w której części Polski zasiadamy do wigilijnego stołu, stawiamy na nim różne potrawy.

Beata Gumienna, Dorota Michalczak oraz Elżbieta Szychlińska otrzymują książki dla dzieciaków, które z magii świąt cieszą się najmocniej :-) . Nagrody to: seria przygód Demonicznego Damianka, klasyka dziewczęcej literatury, czyli druga część przygód Ani z Zielonego Wzgórza - "Ania z Avonlea", "Mariolka. Zwariowana powieść dla nastolatek", seria o Astropodróżach.

Nagrody ufundowało Wydawnictwo Skrzat.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (15):

Sortuj komentarze:

Dziękuję,
Przesyłkę przed chwilą odebrałam ,i zanim dostaną ją wnuczki - sama ją przeczytam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo dziękuję .
Jestem niesamowicie wzruszona i zadowolona .W życiu nigdy nic nie wygrałam .
Myślę ,że Zosia też się bardzo ucieszy :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie wyobrażam sobie świąt bez karpia i ... pierogów. Pierogi to jedna z niewielu potraw jakie potrafię ... pomóc robić, bo już z jedzeniem idzie mi wyśmienicie;) Jak tradycja głosi, pierogi z kapusta i grzybami, muszą być. Prędzej napisałem pomagam robić, a nie robię, bo zazwyczaj ograniczam się do ich lepienia. Aczkolwiek jak jest takowa potrzeba to i ciasto się udaje. Farsz natomiast zostawiam specjalist(k)ą;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kompot z suszu...
jako 12 potrawa poprawiająca trawienie
Składniki :
1. suszone śliwki 0,5 kg
2. suszone gruszki 0,5 kg
3. suszone jabłka 0,3 kg
4. mandarynki 4 szt
5.pomarańcze 2 szt
6.cytryny 2 szt
cynamon , goździki ,wanilia , kardamon , cukier do smaku.
Przygotowanie :
Owoce suszone i cytrusy myjemy pod bieżącą wodą . Cytrusy kroimy na cztery części [ cytryna 1] i wrzucamy do zimnej wody.Gotujemy ok godziny . Studzimy i dodajemy przyprawy .Ilość przypraw w zależności od upodobań gości . Na końcu wyciskamy sok z drugiej cytryny , dodajemy i gotowe
Kompot z suszu poprawia trawienie , chroni wątrobę , działa orzeźwiająco .
W pierwszy dzień Świat możemy spokojnie siadać do stołu .
Smacznego !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Moją ulubioną potrawą na wigilijnym stole są makówki. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt i zawsze się śmieję, że mnie tylko one wystarczą. :)
Do przygotowania makówek potrzebne są: zmielony mak, chałka, cukier, mleko, rodzynki, orzechy włoskie. Układa się warstwami, na przemian, kawałki chałki oraz masę makową.
Świetny przepis można znaleźć na przykład na tej stronie internetowej: http://gotowanie.onet.pl/przepisy/slaskie-makowki,100421.html

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 23.12.2013 10:57

Krokiety pani Doroty i pierogi w pani Eli na pewno wypróbuję w swojej kuchni :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Od kiedy zaczęłam sama robić pieczywo, nie wyobrażam sobie Świąt bez naszej ulubionej bagietki buraczanej. Robię ją na drożdżach, a przepis wzięłam ze strony internetowej: http://smakowitychleb.pl/buraczana-bagietka-z-rozmarynem/ Ja używam suszonego rozmarynu, dodaję też więcej buraczków :) Polecam, bo wypiek jest pyszny! A jak dzieciaczkom smakuje.. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oprócz ryby na naszym stole zawsze gości kapusta z grzybami, które mój tata nazbierał i zasuszył. To królewskie jego danie, którego aromat towarzyszy mi przez całe święta :)

Używamy do niego 1.5 kg kapusty kiszonej/kwaszonej, kupionej z pewnego źródła, 0.3 kg suszonych grzybów, 2 cebule, 0.3 l oleju lnianego, 0.5 l wody, do smaku pieprz i sól.

Grzyby moczymy przez np. 3 h, aby zmiękły. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w dużym garnku na złoty kolor na oleju lnianym. Następnie dodajemy kapustę, wodę i grzyby (my lubimy duże kawałki grzybów, ale jak ktoś woli mniejsze, może pokroić grzyby w plasterki). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż będzie miękka. Najlepsza kapusta smakuje na drugi dzień :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wigilię spędzamy na Podlasiu, gdzie zawsze jest świeża ryba, nie może więc zabraknąć jej na wigilijnym stole. Może to być np. karp, którego najpierw trzeba wyczyścić, dokładnie obrać z łusek, a następnie delikatnie posolić, poczekać aż przejdzie solą, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju.

W moim domu podaje się go z chlebem i z chrzanem - albo białym tartym, albo ćwikłowym. Nie spotkałam się, aby osoby z innych regionów tak jadły rybę, zawsze były bardzo zdziwione, że u nas preferuje się do ryby chrzan :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.