Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

22228 miejsce

Święconka, czyli z czego powinna się składać i dlaczego

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2012-04-05 07:45

Już w najbliższą sobotę kapłani poświęcą wypełnione różnymi produktami koszyczki wielkanocne. Pytanie jednak brzmi, czy katolicy wiedzą, co oznacza każdy z elementów święconki?

Koszyczek wielkanocny / Fot. Silar/ licencja Creative CommonsDawniej potrawy święcono na dworach szlacheckich. Wtedy duchowny błogosławił wszystkie przysmaki, które w Wielką Niedzielę miały znaleźć się na stole. Dzisiaj dzieje się to w odrobinę innej formie, wszyscy wiemy jakiej. Jednak nie każdy ma pojęcie, co należy włożyć do koszyczka i dlaczego. Dla osób, które pragną zrozumieć, "co jedzą" podczas wielkanocnego śniadania, przedstawiam opis symboliki każdego z produktów.

Chleb - absolutna podstawa każdej święconki. Pieczywo symbolizuje ciało Jezusa. Udekorować można krzyżem bądź wykonaną z gałązek koroną cierniową.

Jajeczka - najlepiej pomalowane, tak zwane "pisanki". Jajko to symbol nowego życia, oczekiwania, zmartwychwstania, a tym samym i początku.

Wędliny - kiełbaska lub szyneczka, które odzwierciedlają dobrobyt, bogactwo i dostatek.

Sól - symbolizuje nieśmiertelność, ochronę przed zepsuciem, oczyszczenie, gościnność gospodarza domu, a także harmonię i jedność między Bogiem a człowiekiem.

Baranek - przedstawia Baranka Bożego, który umarł na krzyżu za grzechy ludzi.


Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.