Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6387 miejsce

Świnka morska zamiast karpia

W katedrze w Cusco w Andach wisi obraz z Ostatnią Wieczerzą, na którym Chrystus i apostołowie spożywają pieczoną świnkę morską. Ten andyjski przysmak je się w Peru, Boliwii i Ekwadorze do tej pory.

 / Fot. Maciej MalachowskiCuy, czyli andyjska świnka morska jest większa od maskotki trzymanej w domach. Trudno ją zabić. Najlepszym sposobem jest złapanie główki jedną ręką i przekręcenie ciała drugą. W niektórych gospodarstwach w Andach można spotkać także psy, wytresowane w zagryzaniu cuy.

Najlepsza do uboju jest świnka w wieku od sześciu do dziewięciu miesięcy. Starsze są trochę za twarde. Na prowincji za ważące kilogram zwierzątko trzeba zapłacić równowartość około ośmiu złotych. W stolicach jest drożej. W marketach w La Paz, Limie i Quito kilogram cuy kosztuje w przeliczeniu około 20-30 zł. Ceny w restauracjach zaczynają się od 15 zł. Serwuje się ją z głową, łapkami i podrobami.

Świnkę morską można przyrządzić w domu. Dla zainteresowanych podaję przepis: martwą świnkę wrzucić na chwilę do wrzątku, a po wyciągnięciu oskubać z sierści. Następnie rozciąć brzuch na całej długości, natrzeć mięso czosnkiem, solą i pieprzem, po czym wrzucić na gorący olej. Smażyć z obu stron. Podawać z kukurydzą, sałatą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (16):

Sortuj komentarze:

Robert
  • Robert
  • 07.05.2012 10:21

A jak żrecie kurczaki i świnie to nie Jestescie jeb...ymi mordercami i sadystami??
Pytam sie tych co takie durne wpisy robią, jeb...ni obrońcy, co kraj to obyczaj,w Peru to popularna potrawa,więc nie popisujcie się tu swoją hipokryzją i durną elokwencją.
Jak hodujesz świnke to Twoja sprawa,a ja lubie je jeść bo to takie samo zwierze jakie żresz na codzien na obiad w postaci kurczaka, świniaczka czy krowy.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Dariusz
  • Dariusz
  • 28.02.2012 07:47

A króliki można hodować? I zabijać? A inne zwierzęta? Ciekawe czy nie jedliście nigdy mięsa skoro tak głośno protestujecie? Przepis OK, choć jest wiele innych, ciekawszych w necie.

Komentarz został ukrytyrozwiń
coś
  • coś
  • 16.02.2012 15:27

sadysta i .......nie chce przeklinać
debil!!!!!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
dramat
  • dramat
  • 05.02.2012 15:42

ok. osobiście to mnie mdli na myśl o tym!
ale wy jesteście beznadziejni! to zwykłą świnię dla mięsa można? bo jej nie szkoda? bo nie ma na sobie futerka i nie jest mała i bezbronna! właśnie, że jest bezbronna i w gorszych warunkach całe życie tuczona żebyście ją Wy - pseudoobrońcy zwierząt mogli zeżreć!
i to samo z kurczakami! jak mały to szkoda bo słodziutki, ale jak urośnie wielka kwoka to do gara na rosół!

Komentarz został ukrytyrozwiń
artur oron
  • artur oron
  • 06.11.2011 20:25

hej jesli chodzi o przepis dodam ze najlepiej jest palnikiem gazowym ja opalic a nie skubac i dobrze wymyc i przepis jest rewelka

Komentarz został ukrytyrozwiń
OBROŃCA BEZBRONNYCH ŚWINEK
  • OBROŃCA BEZBRONNYCH ŚWINEK
  • 14.09.2011 19:57

sadyści mam swinke morską i jak weszłem na tą stronę to aż musiałem sobie ręką zasłonić to zdjęcie zebym nie widział

Komentarz został ukrytyrozwiń
SeKsUALNA.18
  • SeKsUALNA.18
  • 16.06.2011 16:27

Sadyści !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
TwojaDupa.
  • TwojaDupa.
  • 16.06.2011 16:25

Jak tak można ludzie!!! Przeciez to jest tylko mała bezbronna świnka a wy ją hodujecie i potem zabijacie? Maskra ... można zwymiotowac jak się na to patrzy. W ogóle jak można jakies przepisy na tą świnke .... w internecie umieszczac ręce opadają..... kurva jebani mordercy!!!! Biedna świnka ;((((((
żal... was wszystkich którzy tak robią .................. !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Katarzyna Glezner
  • Katarzyna Glezner
  • 03.05.2011 13:16

Dziękuję za przepis - dziś zrobiłam na obiad, mięso rozpływa się w ustach, w smaku podobne do królika z nutką strusia .Marysia miała więcej niż 9 miesięcy, ale wyszło OK, choć było tylko trochę trudności z oskubaniem, ręce mnie nadal bolą :-(

Komentarz został ukrytyrozwiń
Tomek
  • Tomek
  • 26.03.2011 08:22

W przepisie świnkę zastąpcie świnią, kurą lub małym kurczaczkiem. Już Was nie boli obrzydliwi hipokryci ???

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.