Facebook Google+ Twitter

Szare komórki zawodzą, czyli zimowa mobilizacja

Zapominasz numeru telefonu do znajomych, mylą ci się terminy spotkań, szef gani cię za nieefektywność? Twoje zmęczone szare komórki domagają się paliwa! Co ci może pomóc?

Lecytyna - jest źródłem choliny niezbędnej dla szybkiego przesyłania impulsów w ośrodkowym układzie nerwowym, a zwłaszcza w mózgu. Jest niezbędna do wzmocnienia otoczki nerwów. Zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych i normalizując jego poziom, przeciwdziała też miażdżycy.

Żelazo - to dzięki niemu dotleniona krew dopływa do mózgu. Badania przeprowadzone przez angielskich naukowców dowiodły, że nastolatki, w których diecie brakowało żelaza, osiągały w testach inteligencji wynik aż o 10 punktów gorsze niż ich prawidłowo żywieni rówieśnicy.

Glukoza - deficyt cukru, będący często efektem stresu, fatalnie wpływa na pracę mózgu. Spożycie glukozy przynosi szybszą poprawę kondycji intelektualnej. Aby poziom cukru w organizmie był stały, warto jadać nie trzy, ale pięć razy dziennie (oczywiście mniejsze porcje) - dzięki temu nie będziemy narażeni na spadki koncentracji.

Miłorzęb japoński - wyciąg z liści długowiecznego drzewa rozszerza i chroni przed uszkodzeniami naczynia krwionośne zaopatrujące mozg w krew, a wraz z nią w tlen.

Poprawia pamięć i koncentrację. Ale uwaga! Zredukujmy w swojej diecie produkty zwierzęce, które spowalniają pracę mózgu. Objadajmy się za to warzywami i owocami, ponieważ zawierają przeciwutleniacze walczące z przyspieszającymi starzenie się naszych komórek wolnymi rodnikami. No i oczywiście, by dotlenić mózg, spaceruj, spaceruj, spaceruj...

Nakarm swój mózg

Chcesz pozbyć się uciążliwych problemów z pamięcią? Nie zapomnij, by w codziennym menu uwzględnić takie produkty, jak:

Orzechy - włoskie, ziemne, laskowe zawierają dużo boru, który znacznie ułatwia koncentrację.

Pełnoziarniste produkty zbożowe - pieczywo, płatki owsiane zawierają magnez i witaminy z grupy B, które usprawniają funkcjonowanie naszego organizmu.

Ryby i drób - zawierają cynk, który stymuluje pamięć.

Rośliny strączkowe - podnoszą poziom hemoglobiny we krwi.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.