Facebook Google+ Twitter

Szaszłyki drobiowo-warzywne [Przepis]

"Ci, którzy sądzą, że szaszłyk to po prostu kawałek mięsa na rożnie, mają rację... Ale szaszłyk, potrawa wywodząca się z terenu dzisiejszej Turcji może być także arcydziełem kulinarnym" - Kazimierz Igras

Szaszłyki drobiowo - warzywne / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikSzaszłyk może być przygotowywany na wiele różnych sposobów. Miłośnicy mięsiwa mogą nadziewać na szpikulce różne gatunki mięsa: jagnięcinę, wołowinę, czy kurczaka. Z powodzeniem można też skomponować wyśmienity szaszłyk warzywny, który z pewnością zadowoli nie tylko wegetariańskie podniebienia. Ja proponuję, pójście na kompromis, czyli szaszłyk mieszany, Przepis ten nie pochodzi, ani z książki kucharskiej, ani też z żadnej strony internetowej, jest moim własnym pomysłem na sobotni jesienny obiad.

Składniki potrzebne do przygotowania szaszłyka / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik


Składniki:
- 50 dag fileta z piersi kurczaka
- 1-2 cukinie (małe)
- 30 dag pieczarek
- 5-6 małych cebul
- przyprawa do kurczaka Szaszłyk idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik
- bazylia
- oregano
- sos sojowy
- oliwa
- sól
- pieprz


Przygotowanie:
1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Następnie oprószamy je przyprawą do kurczaka, skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki.
2. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa. Cukinię i cebulę kroimy w dość szerokie talarki, pieczarki oczyszczamy i odcinamy trzonki. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami.
3. Na drewniane lub metalowe szpikulce nadziewamy na przemian kapelusze pieczarek, kawałki mięsa i warzyw.
4. Nasze szaszłyki pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 st. przez ok. 40 minut.

Szaszłyk idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.