Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

13063 miejsce

"Szczęśliwe garnki" - kulinarna książka z przepisami na lato

Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato" Beaty Pawlikowskiej zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania jarskie.

okładka / Fot. wydawnictwo EdipresseLato to moja ulubiona pora roku, tak naprawdę dla mnie zimy mogłoby nie być. Już nie mogę się doczekać wiosny, bo po niej przychodzi upragnione lato. Na pocieszenie ostatnio czytałam książkę z przepisami na wiosnę Beaty Pawlikowskiej. I teraz przyszedł czas na przepisy na lato tej autorki...

Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato" zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych produktów. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.

Lato to czas obfitości. Zdaniem autorki: co chwilę pojawiają się nowe owoce - czereśnie, wiśnie, jagody, porzeczki i pierwsze jabłka papierówki. Wtedy też pojawiają się szparagi, ziemniaki i fasolka szparagowa. A dojrzałe zboża falują na wietrze. To czas wakacji, podróży, smakowania innych światów, poznawanie nowego i zbieranie doświadczeń.

 / Fot. Weronika TrzeciakBeata Pawlikowska w kuchni stosuje filozofię pięciu przemian. Polega ona na tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. Dlatego każdy składnik należy dodawać do dania w określonej kolejności. Autorka dodaje najpierw marchewkę, seler i korzeń pietruszki (żywioł Ziemi, wspierający żołądek i śledzionę), a dopiero por (żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym). Dzięki odpowiedniej kolejności, dania smakują lepiej.

Należy przy tym zauważyć, że pięć żywiołów odpowiada pięciu porom roku. I tak oto drzewo to wiosna, ogień to lato, ziemia to późne lato, metal to jesień, woda to zima. Dla ułatwienia, symbole pięciu żywiołów zamieszczone zostały przy każdym składniku danej potrawy.

Z racji tego, że autorka jest weganką, w przepisach nie występuje mięso, jajka, masło, majonez, mąka pszenna. Jednak przepisy są bardzo różnorodne i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki tej książce można odkryć bogaty świat smaków i przypraw.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.