Facebook Google+ Twitter

"Szczęśliwe garnki" - kulinarna książka z przepisami na wiosnę

Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę" Beaty Pawlikowskiej zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania jarskie.

okładka / Fot. wydawnictwo EdipresseBeata Pawlikowska znana jest ze swoich niezwykłych podróży oraz z... zamiłowania do gotowania. Niedawno postanowiła napisać serię książek "Szczęśliwe garnki", w których dzieli się ponad 200 przepisami na szybkie i zdrowe dania. Mnie udało się zdobyć dwie z nich - przepisy na wiosnę oraz na lato, czyli moje ulubione pory roku. Postanowiłam swoją przygodę z tą serią zacząć od wiosny, gdyż wtedy przyroda budzi się do życia...

Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę" zawiera 34 receptury na szybkie i proste dania. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych. naturalnych produktów. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.

Wiosna to pora roku, w której wszystko kiełkuje, rośnie, pnie się do góry. Zdaniem autorki nigdy później marchewka nie jest taka słodka, pietruszka ta śnieżnie biała, a seler tak aromatyczny. Wtedy też pojawia się cudowny zielony groszek, który autorka uwielbia i czeka na niego przez 11 miesięcy. Dlatego uwielbia wiosnę, za ten groszek, pierwsze truskawki, krokusy, tulipany, kosy, skowronki i biedronki.

 / Fot. Weronika TrzeciakBeata Pawlikowska w kuchni stosuje filozofię pięciu przemian. Polega ona  na tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. Dlatego każdy składnik należy dodawać do dania w określonej kolejności. Autorka dodaje najpierw marchewkę, seler i korzeń pietruszki (żywioł Ziemi, wspierający żołądek i śledzionę), a dopiero por (żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym). Dzięki odpowiedniej kolejności, dania smakują lepiej.

Należy przy tym zauważyć, że pięć żywiołów odpowiada pięciu porom roku. I tak oto drzewo to wiosna, ogień to lato, ziemia to późne lato, metal to jesień, woda to zima. Dla ułatwienia, symbole pięciu żywiołów zamieszczone zostały przy każdym składniku danej potrawy.

Z uwagi na to, że autorka jest weganką, w przepisach nie występuje mięso, jajka, masło, majonez, mąka pszenna. Jednak przepisy są tak różnorodne, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki niej można odkryć bogaty świat smaków i przypraw.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.