Facebook Google+ Twitter

"Szczypta ziół" - szczypta imbiru

  • P P
  • Data dodania: 2008-02-26 18:13

W czasach kiedy za kilka garści pieprzu sprzedawano niewolników, imbir był cennym środkiem płatniczym. W staroindyjskich księgach można znaleźć wzmianki o używaniu imbiru w celu wzmożenia popędu płciowego-przynosząc moc i energię.

Imbir w rosnący na parapecie w domu. / Fot. Paweł PapisImbir lekarski (Zingiber officinale) należy do bardzo licznej rodziny imbirowatych, a byt swój wywodzi z gorącej i wilgotnej strefy Azji południowo-wschodniej. Jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych, leczniczych i uprawnych. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim. Jest rośliną wieloletnią, o grubym, poziomym kłączu, z którego wyrastają lancetowate liście dorastające do 1 m wysokości, przypominające nieco liście trzciny. Wytwarza także krótsze bezlistne pędy kwiatostanowe zwieńczone żółtawymi kwiatami. Użytkową częścią jest właśnie kłącze charakteryzujące się lekko cytrynowym, orzeźwiającym zapachem i mocno palącym smakiem. Najcenniejsze są kłącza młode, o najjaśniejszej barwie na czubku. Mają najwięcej soku i nie są włókniste.

W kuchni imbir ma wielorakie zastosowanie, używa się go do dań pikantnych ale i słodkich. Jest jednym ze składników wschodniej przyprawy curry. Powszechne znane jest aromatyzowanie tą przyprawą napojów takich jak wino, piwo, kompot. W Wielkiej Brytanii od XIX w. Imbir był używano zastępczo (zamiast chmielu) do produkcji piwa („ginger beer”). Dodawany jest do ciast, ryb, mięs, ale i mleka, kefirów czy czerwonej kapusty. Ze względu na silne właściwości bakteriobójcze dodany do potraw zapobiega psuciu się ich. Także w polskich starych księgach znaleźć można przepisy z zastosowaniem kłącza imbiru. W niektórych rejonach do dziś wypieka się w Wielką Sobotę imbirowe ciasto o nazwie paska.

Cenne działanie lecznicze imbiru przejawia się w tym, iż kłącze zawiera wiele cennych związków - olejki eteryczne, gorzkie żywice, błonnik, tłuszcze, gingerol (substancja odpowiadająca za charakterystyczny aromat), gingainę (enzym przyspieszający rozkład białek przez żołądkowe soki trawienne) oraz składniki mineralne. Przypisuje się mu moc leczenia zaburzeń trawienia - reguluje pracę woreczka żółciowego, zmniejszanie wydzielania kwasów żołądkowych, niestrawności, jest składnikiem specyfików na kaszel, grypę, nudności, a szczególnie jest polecany jako skuteczny środek przeciwdziałający chorobie lokomocyjnej. Różnego rodzaju herbatki imbirowe mogą zastąpić z powodzeniem picie czarnej kawy. Zwiększają koncentrację, odpędzają uczucie zmęczenia i ospałości. Można również dodać odrobinę zmielonego imbiru do kawy.

Mało kto wie, że imbir, choć jest rośliną uprawianą w tropikach nadaje się do uprawy doniczkowej w warunkach domowych. Do uprawy można wykorzystać kawałki kłączy sprzedawanych w sklepach. Wybieramy kłącza pulchne, o srebrzystej skórce, bez śladów gnicia. Roślina wymaga dużo słońca lecz należy unikać ostrego światła, by nie poparzyć delikatnych liści. Odpowiednie będą więc okna po wschodniej lub zachodniej stronie, a latem niezbyt świetliste miejsce na balkonie, tarasie czy nawet w ogrodzie. Ważne jest aby zapewnić roślinie odpowiednią wilgotność. W czasie wegetacji podłoże powinno być stale wilgotne, w upalne dni podlewamy bardzo obficie. Hodowla imbiru nie wymaga wysiłku ponad czynności przy uprawie innych kwiatów doniczkowych w warunkach domowych, a dodatkowo możemy wykorzystać wyrośnięte kłącze.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

Fajnie, warto eksperymentować i nigdy nie jest nudno :) jak się ma takie przyprawy.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • P P
  • 15.03.2008 21:51

dzięki serdeczne!ja dorzucam kardamon szczególnie do kawy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ ciekawe napisane i fajne foto :)
Ja też czasem dodaję imbir do kawy :) albo do niektórych potraw i sosów. Baaardzo aromatyczna przyprawa. Lubię ją, tak jak cynamon czy wanilię.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • P P
  • 28.02.2008 14:17

Do tego imbiru osobiście podchodzę kiedy go podlewam albo wrzucam kawałek do herbaty.

Komentarz został ukrytyrozwiń

"Imbir lekarski (Zingiber officinale) należy do bardzo licznej rodziny" ... i tak dalej i tak dalej...
Jak ulotka informująca, albo artykuł z wikipedii, słownika roślinek, przypraw czy czegoś:p
Kompletny brak osobistego podejścia do tego imbiru :P
Mnie sie nie podoba:P

Komentarz został ukrytyrozwiń

Imbir pomaga na bóle brzucha , wiem z własnego doświadczenia.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • P P
  • 26.02.2008 20:32

Dziękuję serdecznie

Komentarz został ukrytyrozwiń

PS. a tekst ciekawy +

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mnie też nie, ale takie są zasady pisowni w języku polskim

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • P P
  • 26.02.2008 20:24

mi nie przeszkadza, ale jeśli Tobie tak to proszę bardzo!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.