Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

72240 miejsce

Szczyrk. Kulinarny szlak słowackiego zbójnika

  • Źródło: Dziennik Zachodni
  • Data dodania: 2006-08-22 08:17

Szlak Janosika ma niewiele ma wspólnego z trasą górską, a za to bardzo dużo za to z kwaśnicą, kotletem drwala i innym góralskim jadłem. Szlak Janosika to nic innego, jak trasa po szczyrkowskich restauracjach i pubach.

fot. Dziennik Zachodni – Nie jest ważne, gdzie się zaczyna. Ważne, żeby była ciągłość – śmieją się turyści i mieszkańcy miasta. Trasa może być więc bardzo kombinowana, wszystko zależy jedynie od tego, ile mamy czasu i pieniędzy. Pewne jest jedno: punktów na szlaku Janosika stale przybywa.

A co do samej nazwy, to właściwie nie wiadomo, kto trasę lokali w Szczyrku ochrzcił imieniem jednego z najbardziej znanych karpackich zbójników. Być może nie bez znaczenia była tutaj geografia. Juraj Janosik pochodził z małej słowackiej wsi nieopodal Żyliny, która leży dokładnie na tej samej długości geograficznej co Szczyrk. Oczywiście nikt nie wie czy słynny harnaś kiedykolwiek zapuszczał się w szczyrkowskie okolice.

Współcześni Janosikowie przemierzają kulinarny szlak słowackiego zbójnika tłumnie, testując beskidzkie przysmaki. Oscypki smażone z boczkiem, żurek w chlebie, zbójnicki gulasz z sarniny, kiszkę z ognia, pieczonego dzika, barana czy prosiaka.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.