Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5795 miejsce

Szlachecka Wigilia Bożego Narodzenia

W Wigilię Bożego Narodzenia szlachta polska lubiła jeść, pić tak jak w znanej maksymie "za króla Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa". Najczęściej spożywano rybne i mięsne dania tłuste, wysokokaloryczne, z dodatkiem różnorodnych przypraw.

Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wigilia_potrawy_554.jpg

Światopogląd



Szlachta była nastawiona do świata w sposób humorystyczny: "jeśliś chudzina, pij piwo, niechaj wina" (instrukcja natury zdrowotnej), "napój pragnącego, nakarm łaknącego"" (ewangeliczna zachęta do czynienia dobra). Mawiano dawniej "gdzie barszcz, kapusta, tam chata niepusta". To staropolskie przysłowie odnosiło się do menu zamożniejszej szlachty. Można dojść do wniosku, iż barszcz i kapusta pełniły szczególną rolę. Jadano przeważnie barszcz "z uszkami".

Szlachta rozsmakowała się także w rosołach, flakach, sosach w różnorodnych kolorach, pieczonych prosiętach i kapłonach. Brać szlachecka zajadała się mięsem z ptaków: pardwy, przepiórki, kuropatwy, cietrzewie, czarne gęsi były ciągle obecne na stołach. Degustowała również dziczyznę m. in. z zajęcy, saren, jeleni, dzików, łosi (słynna pieczeń "magna bestia"), bobrów.

Bigos uważa się za arcypolską potrawę. Stanisław Jachowicz pisał o nim w historii o Piaście Kołodzieju następująco: "W bigosie i kiełbaskach tak zasmakowali, że mu piękną koronę polską za to dali..."

Bigos w historiografii



Chwalono sobie też bigos w Panu Tadeuszu A. Mickiewicza: "w słowach wydać trudno - bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną".

Inaczej pisał o jadłospisie szlachty A. Fredro w Zemście, we fragmencie rozmowy cześnika Raptusiewicza ze swym sługą: "Nie żałować, mocium, panie, cynamonu i muszkatu i wszelkiego aromatu, aby było, jak w dostatku - Niechże będzie dobrze, bratku".

Kapusta



http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapusta od bardzo dawna jest jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej cenionych warzyw wigilijnych. Na Pomorzu jadano ze smakiem kapustę z suszonymi grzybami. W okolicach Rabki robiono pierogi z kapustą. Zdarzało się, że kapustę łączono z linem (E. Jaraczewska, "Wigilia w polskim dworze"). Inną smaczną potrawą był tzw. kulebiak z kapustą.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Jeśli przejdzie Pan do strony źródłowej obrazka zobaczy Pan, że mamy tylko nick użytkownika Wikipedii, a nie autora :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Jorge Czcigodny
  • Jorge Czcigodny
  • 14.12.2010 15:26

Kasiu, czy rozumiesz licencję "Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0" na jakiej została udostępniona ta fotografia. A gdzie jest autor tego zdjęcia? Dlaczego nie został podany w opisie?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.