Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1514 miejsce

Szpajza,czyli śląski deser

Szpajza gościła na śląskich stołach w każde ważne uroczystości, takie jak komunia, wesele, urodziny itp.

Szpajza / Fot. Weronika Chilmon10 jajek
20 łyżek cukru
4-5 dużych cytryn
5 łyżeczek żelatyny-namoczonej i rozpuszczonej w 1/2 szklance wody
wykonanie;
Jajka i cytryny sparzyć gorącą wodą
zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok
Oddzielić białka od żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem, dodając skórkę i sok z cytryn
Ubić białka w osobnym naczyniu.
Do ubitych żółtek dodać pianę z białek i rozpuszczoną żelatynę, wszystko delikatnie wymieszać.
Tak samo można zrobić szpajzę kakaową, tylko zamiast cytryn dodać 3 łyżki gorzkiego kakao.
Ozdobić tartą gorzką czekoladą lub keksami z bitej śmietany.

Przyznam, że czasem zmieniam ten przepis, dodając do masy jajecznej 200 ml ubitej śmietany tortowej. Wtedy trzeba dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Pani Mario,bardzo się cieszę;)Teściowa musi świetnie gotować;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Maria Selke
  • Maria Selke
  • 27.04.2011 21:05

Odważyłam się i wyszedł deser jak u teściowej, czyli pyszny.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Adamie,na pocieszenie dodam że ja mam 23 kg nadwagi;((Ale spełnię życzenie i wkleję podobny przepis,aczkolwiek dietetyczny;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

10 jajek, 20 łyzek cukru! PanI Weroniko! Powinna Pani dostać zakaz publikowania. Litosci, ja mam 20 kg nawagi a gdy zaczne próbowac Pani pysznosci, to za dwa dni przekrocżę setkę!
Nie ma Pani czegos bardziej dietetyczynego? Wodzionki na przykład. Ostatnio w Zabrzu jadlem przepyszną! Pyrsk. Dziouchko Roztomila!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Jotgie
  • Jotgie
  • 18.04.2011 20:49

Moja mama to często robiła pod nazwą legumina. Teraz robi to moja żona ale z dodatkiem chałwy - super smakuje!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Maria Selke
  • Maria Selke
  • 18.04.2011 20:45

Myślałam, że to kaszubski deser, bo pierwszy raz jadłam go u teściów spod Pucka. Tam nosi nazwę "citrun szpajza". Może nareszcie spróbuję to zrobić, przepis wygląda zachęcająco, a deser jest pyszny.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.