Facebook Google+ Twitter

Szybki beztłuszczowy keks bakaliowy [przepis]

Keks, czyli ciasto jęczmienne z owocami, pieczono już w starożytnym Rzymie. Kiedyś wypieczone ciasto przekładano warstwowo bakaliami, a następnie powtórnie pieczono. W książkach kucharskich keks utożsamiany jest z cwibakiem.

Wielkanocny keks / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikChoć współcześnie keks to nic innego jak prostokątne ciasto biszkoptowe z bakaliami, to jego historia sięga czasów starożytnego Rzymu. W zachowanych przepisach, wśród składników służących do przygotowania ciasta jęczmiennego, z którego wówczas wypiekano keks, wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki. W średniowieczu do keksa dodawano też miód, przyprawy oraz owoce. Czasami keks nazywany jest także cwibakiem.

Zdaniem znawców keks po upieczeniu powinien odstać przynajmniej jeden dzień, a przechowywać go można nawet do miesiąca - jest więc jednym z niewielu deserów wielkanocnych, które możemy przygotować już dziś.

Szybki beztłuszczowy keks bakaliowy

Składniki
- 125 g cukru (drobnego lub nawet pudru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 125 g mąki
- 1 opakowanie (małe) proszku do pieczenia
- około 10 g cynamonu
- masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
Bakalie:Wielkanocny keks / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik
- migdały, 60 g
- orzechy laskowe (lub włoskie), nie więcej niż 125 g
- figi, nie więcej niż 125 g
- rodzynki, nie więcej niż 250 g
- kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, nie więcej niż 125 g

Przyrządzanie:
Nieobrane migdały i pozostałe bakalie pokroić. Jajka z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy i piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.