Choć współcześnie keks to nic innego jak prostokątne ciasto biszkoptowe z bakaliami, to jego historia sięga czasów starożytnego Rzymu. W zachowanych przepisach, wśród składników służących do przygotowania ciasta jęczmiennego, z którego wówczas wypiekano keks, wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki. W średniowieczu do keksa dodawano też miód, przyprawy oraz owoce. Czasami keks nazywany jest także cwibakiem.
Zdaniem znawców keks po upieczeniu powinien odstać przynajmniej jeden dzień, a przechowywać go można nawet do miesiąca - jest więc jednym z niewielu deserów wielkanocnych, które możemy przygotować już dziś.
Szybki beztłuszczowy keks bakaliowy
Składniki
- 125 g cukru (drobnego lub nawet pudru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 125 g mąki
- 1 opakowanie (małe) proszku do pieczenia
- około 10 g cynamonu
- masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
Bakalie:
- migdały, 60 g
- orzechy laskowe (lub włoskie), nie więcej niż 125 g
- figi, nie więcej niż 125 g
- rodzynki, nie więcej niż 250 g
- kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, nie więcej niż 125 g
Przyrządzanie:
Nieobrane migdały i pozostałe bakalie pokroić. Jajka z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Włożyć do dobrze natłuszczonej formy i piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?